Instructies laminaat


Laminaat Acclimatiseren

Laminaat instructies: Laminaat moet net als hout ook acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden. Het laminaat moet minimaal 48 uur voordat u de vloer gaat leggen, acclimatiseren op kamertemperatuur(ongeveer 18-20 graden).

Constructievloer

Waar u de vloer gaat leggen moet de ondervloer vlak en stevig zijn ( niet doorbuigen).

Ideale luchtvochtigheid in huis

De temperatuur (normale kamertemperatuur 18-20 graden) en luchtvochtigheid moet in orde zijn (tussen 50% en 65% relatieve luchtvochtigheid, hygrometer is bij ons verkrijgbaar),

Pand Glasdicht

het pand moet glasdicht zijn, de verwarming moet werken. Zie ook (voor o.a. acclimatiseren) algemene leveringsvoorwaarden, informatieblad en checklist.

Laminaat "werkt"

Laminaat moet nooit helemaal tegen de muur worden aangelegd. Hou altijd een beetje afstand, want ook laminaat ‘werkt’ enigszins, net als hout. Rondom moet ruimte vrijgelaten worden tussen laminaat en muur. Ook moet er ruimte vrijgelaten worden bij bijvoorbeeld radiatorbuizen.
Houdt rondom een afstand van minimaal 1 cm vrij van alle kanten en andere objecten (bv. radiatorbuizen). Op grotere oppervlaktes kan beter meer afstand dan 1cm vrijgelaten worden. Zorgt u ervoor dat u geen houten vloer of ondervloer opsluit tussen 2 dampwerende lagen. Hierdoor kan het hout tussen de dampwerende lagen op termijn gaan rotten.

Kruipruimte ventileren

De kruipruimte moet goed geventileerd zijn, indien dit niet het geval is dan mag de dampfolie niet tot aan de muur gelegd worden, maar zal een ruimte van ca. 10 tot 20 cm vrij gelaten moeten worden tussen de muur en de dampfolie.

"Mocht U twijfelen dan kunt U ons gerust bellen."

Afstandblokje

Met behulp van afstandblokjes (die bij ons verkrijgbaar zijn) kunt U de afstand bepalen.

Legrichting

De legrichting van de laminaat planken is van meerdere factoren afhankelijk.
De aard van de ondergrond:
Als laminaat wordt gelegd op bestaand parket of houten ondervloer dan is het mooiste de planken loodrecht ten opzichte van de bestaande planken ondervloer te leggen, vanwege stabiliteit, stevigheid! Indien in dezelfde richting gelegd wordt, gebruik dan een stevige ondervloer om wankelen nieuwe vloer te voorkomen wanneer betreden wordt.

Voor de lichtinval:
U kunt de planken voor het mooiste resultaat het beste in de richting van de lichtinval leggen.

De vorm van het vertrek:
De planken kunnen dan het beste in de lengterichting worden gelegd. De vloer wordt gelegd in “wildverband”, zodat er geen terugkerend patroon in de vloer ontstaat.

Leg eerst de dampfolie in elkaar overlappende lagen 20 tot 25 cm (evt. aftapen) en daarna de ondervloer. De ondervloer, indien het op rol is, moet dwars onder het laminaat komen te liggen. Indien de ondervloer bestaat uit platen, kan luk raak gelegd worden (of steensverband). Zet afstandblokjes van ± 10 mm dikte tegen de muur, hoe breder de vloer hoe groter de zwelruimte.

Bij twijfel belt u ons.

Leggen

Tussen verschillende ruimtes wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren. Dit betekent dat een zwelruimte gelaten wordt vaak onder de deur. De zwelruimte wordt afgedekt met een profiel. In de ene ruimte is de temperatuur en/of luchtvochtigheid vaak anders dan in een andere ruimte, indien geen zwelruimte wordt aangehouden tussen de verschillende ruimtes dan is het mogelijk dat er verschil in werking kan optreden in de verschillende ruimtes en dat betekent dat er naden etc. kunnen ontstaan. Ook als de breedte van een vloer te groot wordt, wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren. Op de pakken zelf vindt u ook altijd leginstructies, lees deze goed door, voordat u begint met leggen.

Het is zo dat het ene soort laminaat met een slagblok moet worden gemonteerd, maar let op! Niet alle laminaat soorten worden in elkaar gezet met hamer en slagblok. Bijvoorbeeld de balterio tradition, deze laminaat wordt gemonteerd zonder slag of stoot.
Let op, als met slagblok gewerkt moet worden, niet te hard slaan. Kopse-kanten gaan opstaan. Dit komt zeer nauw!

U kunt beginnen met het leggen van het laminaat.

Tip voor het leggen. Indien u een l-vormige of een kamer heeft met een andere hoek, dan kunt u het beste de eerste plank vanuit de hoek naar de muur leggen. Hiermee wordt bedoelt dat u de eerste plank bij de muur gelijk legt met de 90 graden hoek en dan de rij planken vanuit dat punt naar de muur door legt. De reden hiervoor is dat u nu een situatie creeert die uit praktische overwegingen handig is. Stel u heeft de vloer gelegd en hij gaat uitzetten tegen de muur aan. U zult hem dan moeten vrijzagen.
Nu kunt u zonder dat u een heel gedeelte van de vloer moet open halen de eerste rij er uit halen en deze inkorten.

Onderhoud - Schoonmaken

Het schoonmaken van het laminaat kunt u het beste doen met de onze laminaatreiniger die wij verkopen. Onze Laminaatreiniger verwijdert vuil en vlekken en is fris geparfumeerd. Daarnaast droogt onze laminaatreiniger streepvrij op en tast het uw laminaat niet aan. Er zijn namelijk laminaatreinigers in de handel die wij niet geschikt achten voor laminaatreinigers.
Onze laminaatreiniger is verkrijgbaar in onze showroom.
Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met ons.

Retour brengen laminaat en andere producten

Eerste pak (onbeschadigd in de verpakking) wordt met 10% korting ingenomen. 2 of meer pakken worden met 50% korting terug ingenomen. Voor overige producten geldt het zelfde.

Garantie

Om aanspraak te kunnen maken op de produktgarantie dient te allen tijde de onderhouds- en leginstructie te worden nageleefd. In het bijzonder attenderen we u op de volgende plaatsingsvoorwaarden:
  • Voor installatie geruime tijd acclimatiseren. Vraag ons hoe!
  • Gebruik van een geschikt dampfolie.
  • Beschadigde of foutieve delen mogen niet worden verwerkt.
  • Geschikte relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 65% (tijdens acclimatiseren en na plaatsing), normale kamertemperatuur 18/20 graden, voor, tijdens en na leggen vloer.
  • Voldoende werkingsruimte (rondom aan de randen en bij vaste objecten).
  • Gebruik van dilatatieprofielen, zwelruimte aanhouden (bij grotere oppervlaktes en tussen verschillende ruimtes).
  • We raden het gebruik van glansmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen op laminaat af. Gebruik onze laminaatreiniger!

Verwarmingsbuizen in de vloer

Let op; soms lopen er in de betonvloer cv buizen, warmwater buizen. Dit is een punt van aandacht. Als ze ondiep in de beton/zandcementdekvloer/anhydriet liggen kan de warmte die van de buizen afkomt een probleem vormen (naadvorming ed.)

Beschadigingen Laminaat

Laminaat is krasvast. Ontstane krassen zijn niet verwijderbaar. Krassen kunnen ontstaan. Bij scherpe voorwerpen op het laminaat krast het wel. Bijvoorbeeld door steentjes onder de schoenen of glas of zand op de vloer. De eventueel onstane kras zit vast en is niet te verwijderen. Met stoelen, burostoelen, tafels etc. moet heel goed uitgekeken worden dat er niet geschoven wordt. Krassen kunnen gemakkelijk ontstaan.
Zorg voor bijvoorbeeld viltglijders onder de stoel/tafel-poten etc., of een speciale buromat voor de burostoel, of een viltreep onder de bank. Deze producten zijn allemaal verkrijgbaar bij ons.
  • Wees heel voorzichtig met water op de vloer!
  • Dweil met een klamvochtige dweil!
  • Leg bij buiten deuren een grote mat voor afvang vocht en vuil!