Levensduur"Een houten vloer kan 100 jaar mee gaan."

Hout is sterk

Hoelang een betreffende vloer meegaat hangt voor een grootgedeelte af van de manier waarop met de vloer wordt omgegaan. Levensduur is afhankelijk van slijtvastheid en gebruik.

Zand

Zand op de vloer werkt net als schuurpapier. Het schuiven met stoelen zonder viltjes is funest voor de vloer.
De afwerking wordt hierdoor lelijk en dus zal de vloer geschuurd dienen te worden met de bandschuurmachine. De bandschuurmachine haalt 0.5 tot1 mm hout af van de vloerdelen. Dit kan een aantal keren worden gedaan totdat het hout op is.
  • Massieve houten vloeren kunnen zeker 5 x geschuurd worden.
  • multiplanken/duoplanken kunnen zeker 3 x geschuurd worden, behalve als de toplaag minder dik dan 3 mm is.

Een vloer met een olie afwerking gaat in principe even lang mee als een vloer met lak afwerking. Het schuren van de vloer met de bandschuurmachine doet de vloer echt slijten en dunner worden.

Vocht

Naast het gebuik is het ook van belang dat de vloer in een niet te vochtige ruimte ligt waarbij te weinig ventilatie mogelijkheden zijn. De vloer zal gaan rotten. Dit gebeurt niet vaak, zeker niet in woningen vanaf de jaren 70.

Houtworm

Houtworm komt zelden nog voor. Als ze al in de houten vloer zitten, dan komen ze vaak uit een oud meubelstuk in de ruimte.

Laminaat - PVC vloeren

Laminaat en pvc vloeren gaan 10 tot 25 jaar mee. De levensduur is afhankelijk van de toplaag van het slijtlaagje van de laminaat en pvc vloerdelen. Duurder laminaat heeft bijna altijd een dikker toplaagje en gaat dan ook langer mee.
Ook bij deze vloeren is het van groot belang dat voorzichtig gebruik de levensduur enorm verlengt.