Traprenovaties


Elke trap kan gerenoveerd worden, ook trappen met rondingen!


Voor het renoveren van trappen worden overzettreden gebruikt die van hout of laminaat kunnen zijn. Wij maken ook zelf traptreden op maat. voor traprenovaties zijn de volgende houtsoorten zijn leverbaar:
  • Eiken
  • Merbau
  • Beuken
en nog circa 10 andere houtsoorten! Er zijn 10 laminaatkleuren beschikbaar!


Traprenovatie in 7 stappen

stap 1 trapspin traprenovatie trapspin op overzettrede paneel uitzagen overzettrede paneel traprenovatie schoonmaken kale trap stap 5 aanbrengen lijm traptrede uitgezaagde overzettrede aanbrengen afwerken met kit de randjes van de traprenovatie
Stap 1 Traptrede opmeten met behulp trapspin Stap 2 Overzettraptrede uittekenen op traptredepaneel met behulp van trapspin Stap 3 Uitzagen overzettraptrede uit paneel Stap 4 Traptrede goed schoonmaken voor verlijming Stap 5 Aanbrengen lijm Stap 6 Opzetten en lijmen op maat gezaagde overzettraptrede Stap 6 Afkitten naden. De houten overzettreden dienen nog geolied te worden
traprenovatie Hout

massief eiken overzettreden
 

traprenovatie Laminaat

 
De overzettreden zijn van hout gemaakt. Er wordt gebruikt gemaakt van massief hout, maar ook van multiplank panelen met een toplaag van hout.
Eiken hout is het meest gebruikte hout,
maar jatoba, merbau, beuken wordt ook gebruikt. De stootborden zijn van hout gemaakt, maar ook wel van mdf.
-Na aanbrengen van de overzettreden wordt de trap in een beschermende en kleurende speciale slijtvaste olie gezet!

Tijd benodigd voor Renovatie?
1 tot 1,5 dag (standaard trap)

Levensduur:
Voor massief hout en multiplank-overzetpanelen 40 jaar tot levenslang.

  De overzettreden zijn van laminaat gemaakt.   Er zijn verschillende kleuren leverbaar.
Na het aanbrengen van de laminaat overzettraptreden is de trap direct beloopbaar.
 Tijd benodigd voor Renovatie?
1 dag (standaard trap)

Levensduur:
10 tot 25 jaar. Is afhankelijk van dikte van de laminaattoplaag.

Doe-het-zelf traprenovatie


Traprenovatie door middel van overzettreden. U kunt zelf eenvoudig uw oude trap volledig voordelig vernieuwen zonder breken en beschadigen. Overzettreden zijn leverbaar in verschillende hout- en laminaatsoorten.

traprenovatie panelen stootborden neuslijst wellat

Doe het zelf trap prijzen vanaf 80,- ex btw per trede:

-Massief eiken overzettreden,     ► vanaf € 80,- ex. btw per trede!
-Multiplank eiken overzettreden, ► vanaf € 85,- ex. btw per trede!
-Laminaat overzettreden,             ► vanaf € 90,- ex. btw per trede!
De prijzen zijn exclusief benodigde materialen, zoals een antisliprubber, olie of lak, wellat, neuslijst lijm, kit en montage materialen. Traptreden zijn eenvoudig zelf te monteren, met tips van Ons.

Traprenovatie Uitbesteden


Natuurlijk kunnen de overzettreden volledig door ons worden gemonteerd en afgewerkt.
► Prijzen vanaf € 116,15 ex. btw per overzettrede (massief eiken hout met noesten), volledig afgemonteerd!

Een Standaard trap (zonder stootborden) van 13 treden kost u, volledig verzorgt door Ons,
► Slechts € 1.499,95 ex. btw. Dit is een vanaf prijs!
Perfecte Plaatsing gegarandeerdVoorbeeld standaard traprenovatie project

overzettreden traprenovatie renostairs

Traprenovatie eiken overzettreden vanaf € 1499.95 ex btw.

De eiken traptreden zijn geplaatst over de bestaande houten treden. De stootborden zijn ook geplaatst. De treden zijn nog niet afgewerkt. De antislipstripen zijn ook nog niet geplaatst.

traptreden overzet stootborden Onze monteur is bezig de antislipstrippen te monteren. De strip is zwart. Er zijn ook andere kleuren leverbaar.

monteren traptreden antislipstrip De anti sliprubber is bijna geplaatst. De overzettreden, stootborden, neuslijst, wellatten zijn allemaal verlijmd en op sommige punten gespijkt.

traprenovatie eiken geolied De overzettreden, stootborden, wellatten en neuslijst zijn gelijmd en gespijkert. Het eiken hout is afgewerkt met hardwaxolie. Deze afwerking is zeer slijtvast en makkelijk te onderhouden en schoon te houden met bijpassende middelen.


Voorbeeld opmaat gemaakte eiken overzettreden

overzettreden traprenovatie amsterdam

Meerprijs voor op maatgemaakte traptreden op uur basis à € 35,- p/u ex btw.

De trap is kaal- en schoongemaakt en is klaar om belegd te worden met overzettreden. Er zat tapijt op de traptreden dat versleten was.

De onderste treden lopen licht bol. Deze treden moeten in de werkplaats op maat gemaakt worden.

traprenovatie eiken amsterdam Onze legger heeft de eerste overzettrede gemonteerd. Alle treden zijn op maat gemaakt in de werkplaats. Eerst is van iedere trede een mal gemaakt. Daarna zijn de tredes in de werkplaats op basis van de mallen nagemaakt.

handgemaakte overzettreden eiken Alle overzettredes zijn gemaakt. De ronding in de onderste treden kan alleen in de werkplaats worden gemaakt. De wellatten zijn ook op maat gemaakt.
Niets is standaard aan deze trap. Daarom vinden wij deze projecten ook prachtig!
De trap oogt weer als nieuw en kan er weer vele jaren tegen aan!


Traprenovatie met dubbele kwartslagdraai

traprenovatie harenerholt kremer haren

Een enkele draai of dubbele draai heeft geen effect op de prijs in vergelijking met een rechte trap.


Deze trap is nieuw!
Gemaakt van vuren hout!
De trap is standaard opgeleverd door het bouwbedrijf. De klant heeft overwogen een eiken trap te bestellen via het bouwbedrijf, maar dat was vele malen duurder dan de standaardtrap te laten bekleden met eiken overzettreden.

traprenovatie handgemaakt eiken overzet kremer haren De traptreden zijn gemonteerd. Een kwartslag of dubbele kwartslag maakt de traprenovatie niet duurder dan een rechte trap.
De stootborden zijn gemaakt van MDFAlgmene informatie Traprenovaties


1   Inleiding
2   Geschiedenis
3   Betekenis begrippen
4   Wat is een traprenovatie
5   Gebruikte materialen
6   Toepassingen
     6.1    Nederland
     6.2    Buitenland
7   monteer methoden
8   Ondergrond
9   Afwerking
10 Uitstraling

1 Inleiding

Trappen zijn gebruiksvoorwerpen die slijten door gebruik. Wanneer over een trap gelopen wordt raakt de schoen of voet de trede. Hierbij ontstaat frictie. Deze frictie lijkt tot slijtage van de trap. Een trap heeft heel wat te verduren.
Trappen worden gemaakt van hout, ijzer, kunststof, of steen. Een voorstelling van slijtage is goed te maken door eens een oude kerktoren trap te beklimmen. De treden zijn vaak duidelijk ingesleten. Dit gebeurt in een woning ook, maar woningen zijn vaak nog niet zo oud als veel kerken. De slijtage is minder zichtbaar, maar valt altijd wel op.

2 Geschiedenis

Trappen worden sinds eind 19 eeuw bekleed. Meestal werden ze bekleed met tapijt. Voor die tijd werden trappen meestal onbehandeld gelaten. Er zat geen beschermlaag op de traptreden. Naarmate er steeds meer soorten verf en lak op de markt kwamen werd het ook gewoner om de trap, en dan metname een houten trap te behandelen met een lak of verf. Het lakken of verven geeft de trap iets meer bescherming en de kleur is te controleren. De meeste trappen worden van hout gemaakt. Zelfs in de nieuwbouwwoningen die tegenwoordig worden opgeleverd worden meestal houten trappen gebruikt. In kantoorgebouwen, werkplaatsen en andere grote gebouwen worden steeds meer betonnen trappen gebruikt.

3 Betekenis begrippen


Traptrede
De traptrede is het gedeelte van de trap waar de voetstap op gezet wordt. De meeste trappen hebben 13 treden. De hoogte die overbrugt wordt met een trap is circa 2,60 meter. Traptredes zijn vaak 3,5 cm dik en worden gemaakt veelal van vuren hout. De duurdere trappen worden gemaakt van eiken, merbau, beuken of jatoba. De traptredes zijn gemiddeld 90 cm breed, 25 cm diep en 19 cm in hoogte.

Stootbord
Het stootbord is de verticaal geplaatste plank of paneel tussen twee treden. De voet of schoen stoot vaak tegen het stootbord wanneer naar boven gelopen wordt. Het maakt de trap dicht.

Neuslijst
De neuslijst is een profiel dat op de smalle langekant van een traptrede geplaatst kan zijn. Het is een manier om de trap netjes af te werken.

Overzettrede
Een overzettrede is een trede die geplaatst wordt op een traptrede van een trap die reeds aanwezig is in de ruimte. De overzettrede, ook wel renovatietrede genoemd wordt uit een paneel gezaagd. De maten worden op de bestaande trede opgenomen met een trapspin. De overzettrede kan van massiefhout, laminaat of duoplank materiaal zijn gemaakt. Met een overzettrede kan de uitstraling van de trap volledig worden veranderd of kan een versleten trap weer als nieuw gemaakt worden.

Open trap
Een open trap is een trap zonder stootborden. Tussen de treden zit open ruimte. Door de trap open te laten valt de trap minder op in de ruimte. Dit, omdat er, “als het ware”, doorheen gekeken kan worden.

Draaitrap
Een draaitrap is een trap die rond een midden trappaal naarboven draait. Bij het naar boven lopen op de draaitrap wordt een rondje gelopen langs de midden trappaal. De draaitrap kan dicht zijn of open. De trap kan van staal, hout, beton of kunststof gemaakt zijn.

Kwartslag
Een trap kan vaak niet recht naarboven geplaatst worden. Door de indeling van de woning is het vaak nodig de trap een kwart of zelfs twee of meer kwart slagen te laten maken. Dit om zodoende op de juiste plek op de verdieping uit te komen.

4 Wat is een traprenovatie met overzettreden

Een traprenovatie met overzettreden is een manier om een trap te bekleden met hout of laminaat. Een trap wordt intensief gebruikt en slijt daardoor. Is een trap met houten treden gelakt of geschildert dan duurt het niet zo heel veel jaren voordat slijtage goed zichtbaar wordt op de traptreden. Is een trap bekleed met tapijt, dan duurt het ook niet zoveel jaren voordat de tapijt versleten begint te ogen.

Natuurlijk is het gebruik en de gebruikte materialen van grote invloed op behoud van een nette traptreden. Er valt echter niet aan te ontkomen dat de treden slijten.

Een trap is te renoveren door de treden te ontdoen van de verf, lak of tapijt en door opnieuw verf, lak of tapijt aan te brengen. Dit was tot 10 jaar geleden ook de meest toegepaste manier van traprenovatie.

Traprenovatie met overzettreden
Traprenovatie met overzettraptreden bestaat al vele jaren, maar is in Nederland vanaf begin 2000 meer en meer toegepast.
De traptreden en stootborden worden bedekt met een nieuwe laag hout of laminaat. Hiervoor moeten de treden vlak en schoon zijn. De traptreden worden dikker, maar omdat alle treden dikker worden levert deze verhoging geen problemen op. De optrede is iets hoger, en de bovenste trede is iets lager. Dit levert even een gewenningsperiode op die vaak niet lang duurt voor de gebruikers.

Materiaal
De overzettreden worden gemaakt van massief hout of van duoplankmateriaal met een toplaag. De overzettreden hebben diktes van 1 cm tot 2 cm. De houten overzettreden worden nadat ze gemonteerd zijn behandeld met lak of olie. De laminaatoverzettreden hoeven na montage niet behandeld te worden met lak of olie.

Montage
De treden worden op de bestaande trapgelijmd. Hierdoor zitten de treden over de gehele bestaande trede vast. De trede loopt dan ook stil na renovatie met overzettreden.

5 Gebruikte materialen

De gebruikte materialen voor een traprenovatie overzettrede is in Nederland vaak eiken of laminaat. De traptredes zijn in praktisch alle houtsoorten leverbaar. Een overzettrede gaat gemakkelijk 30 jaar mee, zeker als een hardhoutsoort wordt gebruikt voor de overzettreden (toplaag).
De treden worden van massief hout gemaakt en van duoplanken. Aan de neuskant van de treden is een neuslijst gemonteerd. Deze neuslijst voorkomt een zichtbare naad tussen de oud en de nieuwe traptrede.

6 Toepassingen

6.1 Nederland

In Nederland wordt traprenovatie met overzettreden pas op grote schaal uitgevoerd sind circa het jaar 2000. Een aantal fabricanten kwamen toen redelijk tegelijkertijd met het product op de markt. Grote marketing campagnes maakten het grote publiek bekend met het traptreden renovatiesysteem. De markt was er aan toe, en sinds die tijd zijn er zeer veel trappen reeds gerenoveerd. Het komt zelfs voor dat nieuwe trappen die standaard worden geleverd in nieuwbouw woningen worden gerenoveerd met overzettreden omdat dit goedkoper is dan een hardhouten trap van de aannemer te kopen.
Een bestaande trap vervangen is vaak een behoorlijke klus. Hierdoor is het vaak ook een dure klus. Het overzettraptreden renovatiesysteem is relatief gezien niet duur. Men laat de trap liever zitten en laat hem vervolgens renoveren. De trap wordt ook als nieuw en de kosten zijn te overzien. Een gemiddelde traprenovatie met overzettreden kan in circa 1 tot 1,5 dag worden gerealiseerd.

6.2 Buitenland

In het buitenland is traprenovatie met houten overzettreden vooral in Frankrijk al heel lang heel normaal.

7 monteer methoden

Overzettreden worden gemonteerd op de bestaande treden. Over het algemeen worden de overzettreden gezaagd uit panelen die circa 120 cm lang en 60 cm breed zijn, met twee neuslijsten. Hierdoor kunnen uit een paneel 2 traptredes worden gezaagd. Traptredes die zich in de draaiing bevinden kunnen ook uit dit paneel worden gezaagd, de panelen zijn daar breed genoeg voor. De dubbele panelen worden mee genomen naar de klant. Daar wordt gekeken of de bestaande treden geschikt zijn om op te verlijmen. Als dit het geval is gaat de monteur met de trapspin tree voor tree uitmeten en uitzagen uit de overzettredenpanelen. Na het uitzagen wordt de overzettrede op de traptrede gelijmd. Zo worden alle treden voorzien van nieuwe overzettreden.

8 Ondergrond

De ondergrond waar de overzettreden opkomen moet geschikt zijn om op te verlijmen, en moet vlak zijn. Het materiaal waar de overzettredes op worden verlijmd is meestal hout, maar kan ook beton zijn.

9 Afwerking


Hout renovatie
De overzettreden worden handmatig op maat gezaagd. Het is onmogelijk om de overzettrede overal precies in te zagen. De naadjes worden dan ook opgevult met houtkit. De houtkit komt in de kleur van het hout.
Als de overzettredes zijn gemonteerd en de naadjes zijn opgevult met kit, dan worden de houten overzettreden behandeld met hardwaxolie, olie, verf of lak. Mits goed overhouden gaat een olie afwerking zeer lang mee. Verf en Lak zullen om de circa 5 jaar moeten worden verwijderd en moeten worden vervangen door een nieuwe laklaag.
Een olie  kan kleurpigment bevatten.

Laminaat renovatie
Laminaat overzettreden worden niet behandeld.

10 Uitstraling

Nadat een trap is gerenoveerd lijkt de trap in het geheel vele jaren nieuwer. De delen die normaal gesproken het meest slijten zijn vervangen door nieuwe overzettreden.
Het is niet altijd de bedoeling een trap nieuw te laten lijken. Soms wordt een trap gerenoveerd omdat een andere houtsoort gewenst is of omdat een andere kleur gewenst is.
Indien de trap versleten is maar de oude sfeer moet behouden blijven dan dienen de nieuwe overzettreden de oude sfeer mee te krijgen, dit is zeer goed mogelijk. Houten overzettraptredes kunnen worden verouderd.
Na een traprenovatie is de trap weer gereed voor intensief gebruik.

Trap
Na vele jaren dienst van uw trap kan het zijn dat de trap verweerd is en oud en versleten lijkt. Vaak is de basis van uw trap natuurlijk nog in orde. Een houten trap van bijvoorbeeld grenen hout, eiken hout of vuren hout gaat normaal gesproken heel lang mee. Een nieuwe trap aanschaffen is daarom eigenlijk uit overweging van stevigheid of veiligheid eigenlijk bijna nooit nodig. Echter door gebruik worden de meeste trappen er niet mooier op. Veel trappen zijn bekleed met tapijt. De tapijt slijt door gebruik. De trap oogt niet fris meer. Een oplossing is de trap weer te bekleden met nieuw tapijt. Echter de laatste 10 tot 15 jaar is de interieur smaak verandert. Tapijt is niet populair meer. Mensen willen het liefst hout of laminaat. Er zijn natuurlijk ook veel trappen die van hout zijn en vaak geschilderd of gelakt zijn. Ook deze afwerking slijt na verloop van jaren. Deze trappen kunnen natuurlijk opnieuw geschilderd of gelakt worden. Dit gaat in sommige gevallen makkelijk, echter in sommige gevallen ook heel moeilijk.

Klaar maken houten trap voor renovatie
Als de trap goed is afgesleten is het niet zo makkelijk om even de trap te schilderen of te lakken. De trap moet volledig kaal gehaald worden. In alle gevallen dat mensen de trap eigenlijk weer als nieuw willen hebben, maar er tegen op zien om een nieuwe trap te installeren zijn er oplossingen.

Verschillende systemen
De trap kan gerenoveerd worden met behulp van traprenovatie systemen. Een hele bekende is Renostairs, Lamistairs en Upstairs. Deze systemen bestaan al vele jaren maar hebben de laatste jaren echt een vlucht genomen in aantallen verkopen. Dit is mede dankzij de aandacht op televisie voor de systemen. Mensen wisten voor die tijd vaak niet dat deze systemen bestaan. Er werd bijvoorbeeld een timmerman ingehuurd of een nieuwe trap geinstalleerd. Dit zijn hele dure oplossingen terwijl het veel makkelijker en goedkoper kan. Wij leveren het traprenovatie systeem Renostairs en Laminstairs en maken zelf ook overzettreden, vooral als een speciale maat benodigd is. De 2 merk systemen die wij voeren werken met echt hout en kwaliteits laminaat. De systemen zijn kwalitatief zeer goed en de prijzen zijn zeer concurrerend!  Renostairs werkt met houten overzettreden van bijvoorbeeld eiken hout. Lamistairs werkt met laminaat overzettreden in allerlei kleuren.