Aankooptips


Omdat wij zelf een houten vloeren speciaalzaak hebben vinden wij het nuttig om een aantal algemene aankooptips op een rijtje te zetten voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe houten vloer, duoplank/multiplank, parket, tapis, bamboe of laminaat. Bent u van plan uw houten vloerdelen te repareren, renoveren, zelf te leggen, laten leggen, olien, lakken, schuren en nog veel meer, dan kunnen de tips ook nuttig blijken.
 • Extra aandacht dient geschonken te worden aan het legsysteem, de afwerking en de kwaliteit van het hout.
 • Garantie: Vraag naar de garantie voorwaarden. Het gaat niet zozeer om de garantie voorwaarden, want deze zijn wettelijk vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat erom, de manier waarop het bedrijf u uitlegt welke garantie het bedrijf geeft, te observeren en te beoordelen. Een belangrijk moment waarop u even goed attent moet zijn is het moment dat het hout bij u in huis komt en (eventueel) als u de vloer laat leggen, de oplevering van de vloer. U heeft de meeste kans op goede garantie als u koopt bij een bedrijf dat op lange termijn opereert, zoals een sommige familie bedrijven en winkelketens.
 • Hout "werkt"! Hout is hygroscopisch. Hout zet uit en krimpt door het toe- en afnemen van de relatieve luchtvochtigheid. Vraag de verkoper bij ieder product waar u interesse in heeft in welke mate de plank "werkt". Massief hout werkt meer dan multiplanken, tapis, parket en laminaat. Het is verstandig te vragen hoe groot de naden kunnen worden. Heel vaak hebben mensen spookbeelden in het hoofd over naden. Deze grote naden ontstaan echter voor het grootste gedeelte door het niet goed leggen van de betreffende vloer. Hierdoor ontstaan naden die helemaal niet nodig zijn. Laat u uitleggen hoe de vloer volgens de verkoper gelegd moet worden. Zwevend leggen met spanveren, niet met kurkjes. Lijmen met professionele lijmen!
 • Klopt zijn verhaal? Check het op internet. kijk hier en elders.
 • Houten vloeren en laminaat in de Keuken? U wilt de vloer overal leggen in huis, ook in de Keuken. Kan dit? Een houten vloer of laminaatvloer kan prima in het hele huis worden gelegd ook in de keuken. In principe geldt dat geoliede vloeren goed beschermd zijn tegen vocht en andere viezigheid. Olie stoot immers water af! Waar u wel op moet letten zijn vetspetters. Vet en olie vermengd en maakt vlekken. Deze vlekken zijn wel goed te verwijderen. Een olie laag gaat zo lang mee als u wilt. Hiervoor moet u de vloer wel regelmatig onderhouden met onderhoudsolie. De vloer kan dus ook in de keuken gelegd worden en ook in de hal. In de hal en bij andere ingangsdeuren wordt wel altijd geadviseerd om een ruime mat te nemen. Het meeste vocht en vuil wordt dan achter gelaten op de mat. Dit maakt het onderhoud van de vloer makkelijker. Veel vocht en veel zand op de vloer zullen op termijn de vloer beschadigen. Houten vloeren worden ook vaak gelakt. Lak zet het hout dicht. De vloer is in principe beschermd tegen vocht en vuil. Let op: Polish uw lak om beschadiging van de lak te voorkomen. Als de lak is doorgesleten, zal er vocht in het hout kruipen. Polishen verlengt de laklaag met circa 2 tot 5 jaar. Een laklaag gaat 5 tot 8 jaar mee. Dit vocht zal blaasjes onder de lak veroorzaken. Een was vloer is minder geschikt tenzij u elke weet de was bijvult.
 • Lak, Olie, Was, Beits? Hout kan afgewerkt worden. Niet om het te beschermen tegen houtrot, maar metname om de kleur egaal te houden en een slijtlaagje aan te brengen. Olie zet de bovenkant van het hout dicht en laat een heel dun laagje op het hout achter dat transparant is. Hierdoor oogt de vloer zeer natuurlijk. Lak ligt in het geheel op de vloer. De uitstraling is iets minder naturel. Lak is onderhoudstechnisch het gemakkelijkst. Echter, de nieuwste lakken komen zeerwel toe aan de wens tot het behoud van de naturele uitstraling van het hout. (Deze naturel ogende lakken worden oa. geleverd door Pallman, Rigostep, Woca, Bona, Lecol en Ciranova). Houten vloeren worden niet vaak meer afgewerkt met Was. Het is een zeer oude methode die zeker ook goed is, echter de vloeren zijn wel onderhoudsgevoelig. Is de vloer goed in de was gezet, dan is zij ook goed beschermd tegen vocht en vuil. Het beitsen van de vloer is een manier om de basis kleur van het hout te kleuren naar eigen wens. De beits moet afgewerkt worden met een olie of lak.
 • Houtkwaliteit/sorteringen: Vloerdelen worden door de bank genomen genormeerd in 3 klassen. A, B en C. Daarnaast heb je nog klassen die daar buiten of tussen vallen zoals premier, 1-bis, D, Quartiers, Dosse, A/B, A/B/C, C/D. Grof weg bestaan de sorteringen dus uit een A, B en C klasse. A is rustig met kleine noestjes circa 2 cm diameter. B is gemiddeld druk, met noesten tot circa 3 à 4 cm in diameter. C is druk met redelijk wat kleurverschil, er kan spinthout in zitten en de noesten kunnen fors zijn tot aan een enkele open noest aan toe. Veel noesten kan druk ogen, behalve op brede vloerdelen. Er wordt ook gekeken naar de houttekening. De houttekening kan wild of rustig of gemiddeld zijn. Bij het sorteren van een bijvoorbeeld een A vloer wordt te drukke houttekening er uit gesorteerd.
 • Breed of smal: Brede vloerdelen geeft rust in de ruimte, ook in kleine ruimtes. Smalle houtstroken oogt iets drukker. De lengte heeft ook invloed op de sfeer. Lange vloerdelen ogen rustiger.
 • Vloerverwarming? Houten- en laminaatvloerdelen is goed mogelijk op vloerverwarming? Houten vloerdelen zijnde multiplank/duoplank, tapis, bourgogne, bamboe, en laminaat kunnen prima gelegd worden op een beton vloer met een vloerverwarmingssysteem. Het vloerverwarmingssysteem moet dan wel bestaan uit verwarming d.m.v. warm water. Er zijn uiteraard een aantal zaken waar op gelet moet worden. Omdat vloerverwarming een warmte bron is moet goed opgelet worden op de temperatuur die de betonvloer aan het oppervlakte maximaal mag worden. Dit is 26 graden Celsius. De installateur moet deze maximale warmte afzekeren. Daarnaast moet bij het gebruik door de klant gelet worden op een aantal gebruiksvoorschriften. De belangrijkste zijn dat het regelen van de temperatuur altijd geleidelijk moet worden ingesteld en niet in 1 keer te veel moet worden verhoogd of verlaagd. 's Nachts laat u de temperatuur op dezelfde temperatuur staan als overdag. Dit is bovendien rendement-technisch het verstandigst. Vloerverwarming geeft een zeer aangename warmte afgifte die niet goed te vergelijken is met radiatoren. Er zijn vaak veel vragen over het regelen van de warmte. In de praktijk blijkt het zeer makkelijk in gebruik en zeer aangenaam.
 • Verlijmen of zwevend leggen? Mits de vloer op de juiste manier is gelegd mag je bij beide systemen weinig problemen verwachten met naadjes. Goed leggen? Een aantal basis uitgangspunten moeten in de gaten worden gehouden. De houtenplank moet voldoende zwelruimte (2 tot 2,5 cm) krijgen op de lange kanten. Een houten plank werkt alleen in de breedte, niet in de lengte. Laminaat werkt wel in de breedte en de lengte (zwelruimte aanhouden op de brede zijde en de lange zijde). Een multiplank heeft minder zwelruimte nodig dan een massiefhouten vloer. De aan te houden zwelruimte is circa 1,5 tot 2,5 cm. De aan te houden zwelruimte is afhankelijk van het te gebruiken materiaal en de breedte van de ruimte en het toegepast legsysteem. Massief hout werkt meer dan een multiplank. Hoe breder de ruimte hoe meer zwelruimte aan gehouden moet worden. Vanaf een bepaalde breedte is het niet verstandig om zwevend te leggen. Bij een massief houtenplank is dit circa 5 meter. Bij een multiplank is dit circa 8 meter breedte. Bij laminaat moet rondom voldoende zwelruimte worden aangehouden. Bij laminaat is de aan te houden zwelruimte minimaal 1 cm. Comfort is de grote scheidsrechter op het gebied van zwevend danwel verlijmd leggen. Een verlijmde vloer loopt stiller en stabieler dan een zwevend gelegde vloer. Er kan bij een verlijmde vloer ook een kleinere zwelruimte aangehouden worden. De meeste vloeren worden overigens zwevend gelegd. Zwevend gelegde vloeren staan onder spanning omdat er spanveren in de zwelruimte zijn gemonteerd. Deze spanveren vervangen de vroeger te gebruiken kurkjes. De spanveren werken veel beter. Een zwevend te leggen vloer is mee te nemen naar een volgend huis, een verlijmde niet. Heeft u vloerverwarming dan wordt geadviseerd om houten vloeren altijd te verlijmen, dit i.v.m. de doorgifte van warmte. Laminaat kan zwevend gelegd worden op een speciale ondervloer.
 • Appartementen en Harde Vloeren: Houten vloeren en laminaat in een appartement! Kunnen deze harde vloeren in een appartement? Dat kan, let voor aankoop vooral op de geluidseisen die mogelijk gesteld zijn door de VVE.
 • Referenties: Via via te horen krijgen over een bedrijf is altijd informatie die waardevol is. Wat u aan de informatie heeft hangt natuurlijk wel af van wie het zegt. Vraag verder als u wilt weten wat de informatie waard is. U kunt het bedrijf naar referenties vragen, maar wees attent. Alleen de beste resultaten worden als referentie opgegeven. Mooier is via via. Aangesloten bij CBW of andere branche organisatie zegt niet alles over de kwaliteit of garanties.
 • Lijken de prijzen te mooi om waar te zijn, dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn. Er zijn nog weinig houten vloeren speciaalzaken die woekerprijzen vragen. De concurrentie is zo hevig dat de meeste speciaalzaken eerder te weinig vragen dan te veel.