De bestaande constructievloer

 

Historie

De bestaande constructievloer vormt de basis waarop de houten vloer, laminaatvloer of andere vloer wordt gelegd.

De meeste jaren dertig woningen en ouder hebben houten verdiepingsvloeren die ook constructievloeren genoemd kunnen worden.
Tegen de tweede oorlog werden stenen, betonnen constructievloeren steeds meer gebruikt. Hout werd nog steeds wel gebruikt meer steeds minder en minder in Nederland.

Houten verdiepings constructievloeren hebben een aantal nadelen. Hout is minder zwaar en massief. Daardoor wordt geluid behoorlijk doorgegeven van de ene verdieping naar de andere. Beton is sterk en werkt minder dan hout.
Hierdoor kunnen makkelijker grotere constructies gemaakt worden.
Beton gaat ook heel lang mee op een specifieke soort betonvloeren die in de jaren 70 heel veel is geleverd. Deze betonverdiepingsvloeren kregen na verloop van tijd beton rot.
 

Houten constructievloeren en houten vloeren

Hout is sterk, gaat lang mee, en is makkelijk te verwerken.

"Hout werkt, dus een houten constructievloer werkt ook."

Dit betekent dat verdiepingsplanken kunnen krimpen, uitzetten en schotelen.
Hiermee moet rekening worden gehouden.
 

Zwevend leggen

Een houten vloer die zwevend (los met aan de zijkant spanveren) gelegd wordt op een houten constructievloer kan het beste dwars op de verdiepingsvloerplanken worden gelegd. Is het een platen constructievloer, dan maakt het niet uit.
 

Verlijmen op hout

Een houten vloer die op een houten constructievloer wordt gelijmd kan het beste op een tussenvloer worden gelijmd. De tussen vloer, een plaat, kan het beste (soms gelijmd) geschroefd worden op de bestaande houten constructievloer.
 

Betonnen - Stenen verdiepingsvloer en houten vloeren

Beton krimpt en zet uit, maar veel minder dan hout. Op grotere oppervlaktes moet hier rekening mee gehouden bij het rechtstreeks verlijmen van een houten vloer op de betonnen constructievloer.
 

Zwevend leggen op een betonnen, stenen verdiepings- constructievloer

Er kan prima zwevend gelegd worden op betonnen, stenen constructievloeren. Het enige waar op gelet moet worden is dat de betonvloer niet heel erg verzand is aan het oppervlak en dat de vloer niet te nat is. Een betonvloer heeft bijvoorbeeld een bepaalde droogtijd nodig om het te harden en het meeste vocht kwijt te raken, als hij net gestort is. De droogtijd is grofweg; 1 week per cm beton. Een anhydrietvloer droogt langzamer.
 

Verlijmen op een betonnen, stenen verdiepings- constructievloer

Massief parket, massieve houten vloeren, duoplanken/multiplanken, tapis, hoogkant, mozaiek en pvc kan verlijmd worden op de harde constructievloer, mits deze in orde is. In orde betekent dat hij de krachten die bij een verlijmde houten vloer vrij komen kan opvangen. De constructievloer mag ook niet te nat zijn. Betonvloeren zijn vaak te nat als ze net zijn gestort. De nieuwe vloeren moeten eerst harden en drogen. De droogtijd is circa 1 week per cm beton. Een anhydrietvloer droogt langzamer.

Niet alle houten vloeren kunnen rechstreeks verlijmd worden op de betonvloer. Massief hout en tapis dient op een tussenvloer te worden verlijmd. De tussenvloer wordt verlijmd op de constructievloer. De tussenvloer dient om de krachten te nivelleren. 
Een duoplank, multiplank, mozaiekvloer, hoogkant en pvc vloer kan rechtstreeks verlijmd worden op de betonvloer, anhydrietvloer of andere stenen constructievloer.