V-groef of Koud


Tips
  • V-groef is de meest gekozen optie bij aanschaf van massieve planken houten vloeren en multiplanken/duoplanken. Een koude sluiting wordt veel minder vaak gekozen.
  • Koud tegen elkaar is de meest gekozen afwerking bij parket- en tapisvloeren (Visgraat en dergelijke motiefvloeren).
  • Planken met een V-groef zijn duidelijker te herkennen als planken. De breedte van de vloerdelen zijn beter zichtbaar. Dit geeft een meer planken gevoel en het geheel lijkt minder op één grote houten plaat.
  • Een naadje is minder snel zichtbaar in een planken vloer waarbij de planken V-groeven hebben.
  • Koud tegen elkaar geeft een strakke, klassieke uitstraling.
  • Een getrommelde vloer (verouderd) is altijd zonder vellingkant. Dit lijkt zeer orgineel.
  • Vuil blijft hangen in de V-groef. Dit heeft een voordeel: zand verzamelt zich in de V-groef en krast daarom minder het oppervlakte van de planken. Nadeel: het vuil in de V-groef is iets lastiger schoon te maken.
  • De V-groeven worden steeds kleiner. Tegenwoordig is de micro V-groef de meest gekozen V-groef. De micro Vellingkant is circa 3 milimeter breed en 1,5 milimeter diep.


V-groef - Vellingkant

Een V-groef is een groef die zichtbaar is tussen twee vloerdelen. Van bovenaf gekeken kun je het schuine kantje van de ene plank zien afschuinen tegen het schuine kantje van de plank die er tegen aan ligt. De V-groef is 1 tot 4 mm diep en 1,5 tot 4 mm breed. De V-groef is pas een V-groef als twee planken met een afgeschuind kantje tegen elkaar liggen.V-groef vellingkant eiken planken

De V-groef wordt ook wel vellingkant genoemd. De Vellingkant is een afgeschuind randje aan de zijkanten van de lange zijde van een vloerdeel. Soms wordt aan alle kanten, dus rondom een V-groef aan geschaafd.
De V-groef is ontstaan omdat hiermee minder uitval uit de productie van vloerdelen plaats vindt. Het is namelijk zo dat wanneer géén V-groef wordt aan geschaafd er een heel scherp randje aan de plank zit. Dit randje beschadigd heel gemakkelijk en is direct zichtbaar. Als het randje in de productie, tijdens het transport of tijdens het leggen beschadigd, dan moet de plank eigenlijk aan de kant worden gelegd. Door een schuinkantje aan te schaven is er veel minder uitval.
Een schuinrandje kan ook beschadigen, maar de beschadiging valt minder snel op omdat in de V-groef vaak schaduw aanwezig is.

Altijd V-groef?
Een V-groef wordt vooral bij massief houten vloer planken en duoplanken/multiplanken toegepast. Bij parket, tapis zeer zelden. Laminaat heeft vaak ook een V-groef, maar wordt ook geleverd zonder vellingkant.


Koud tegen elkaar

 
Planken
Planken liggen koud tegen elkaar als er geen Vellingkant aan de planken zit. De vlakke kanten van de planken liggen volledig tegen elkaar. Planken worden niet zo vaak koud tegen elkaar aangelegd. Zeker tegenwoordig wordt er bijna altijd een V-groef aan de planken geschaafd. Tot midden jaren 90 van de vorige eeuw was het normaal dat planken koud tegen elkaar werden gelegd.
 
Parket en Tapis
Parket en tapis hebben bijna altijd een V-groef.Dubbele afzelia visgaat dubbele band en wenge bies
De parket en tapis stroken zijn relatief kort en smal. Als op deze hout stroken een vellingkant wordt aangeschaafd, dan zal de vloer al snel druk ogen. Parket- en tapisvloeren zijn ook vaak motiefvloeren. In een motief vloer, zoals een visgraat vloer, lijkt het vreemd als er een V-groef aan de stroken is gemaakt. 


Historie

Voordat er geavanceerde schaafmachines bestonden, werden er zelden V-groeven geplaatst aan houten vloerdelen. Een oude vloer van meer dan 150 jaar oud heeft dan ook geen V-groef. Planken werden koud tegen elkaar gelegd.
De originele verdiepingsvloeren van panden van voor 1900 hebben vrijwel nooit een vellingkant. In de jaren 90 van de 20e eeuw werden houten vloerplanken steeds populairder. Toen werd ook steeds meer gebruik gemaakt van de V-groef. De productie werd opgevoerd en men wilde steeds efficienter met de grondstof hout omgaan. Door een V-groef aan te schaven is er minder uitval in de productie. De afnemers vinden over het algemeen een vellingkant prima, dus tegenwoordig worden bijna alle massief houten vloerplanken en duoplanken/multiplanken afgeleverd met een V-groef.