Tafels en Stoelen

Tafels

 • Ontwerp

Wij helpen u graag mee met het ontwerpen van uw tafel.
 • Nieuw en oud hout

Wij maken tafels van nieuw hout, maar op aanvraag ook van echt oud hout. Wij hebben een enorme hoeveelheid oud hout ter beschikking.
 • Handgemaakt

Gemaakt door meubelmaker
 • Robuuste structuur

• De technieken die wij gebruiken voor het maken van de verschillende types tafels, zijn allemaal beproefd in het verleden.
• De meeste tafels worden van eiken hout gemaakt.
 • Huisstijl

• De stijl van de tafels die wij maken is meestal als robuust te omschrijven.
• De Tafelbladen en poten zijn altijd van massief hout gemaakt. 
Home Tafel handgemaakt

Eiken Tafel zelf handgemaakt € 1350,- excl. btw

Eiken tafel handgemaakt, vierkant model met de poten door het blad. Het blad is strak, maar duidelijk massief en levendig.
 
 
 
Geoliede Tafel afgeleverd en geinstalleerd De Eiken Tafels worden door ons gebracht en geinstalleerd. Op de foto worden 4 tafels afgeleverd bij in bedrijf.
Wij maken tafels van verschillende houtsoorten, bijna alles is op aanvraag mogelijk.
 
 
 
Eiken Tafel Antiek Verouderd 4cm dik blad op poten

Eiken Tafel zelf handgemaakt € 1450,- excl. btw

Eiken Tafel 100 cm breed en 240 cm lang. Dikke vierkante poten onder het blad. Blad is 4 cm dik eiken. Poten zijn gerookt, blad niet. Tafel is demontabel. De tafel is met de hand verouderd. De veroudering is flink, en daardoor lijkt de tafel echt doorleefd.
Levertijd is circa 6 weken. De tafel is op maat te maken. Hij kan korter, langer hoger etc.
 
 
 
grenen tuintafel gemaakt uit hout oude grenen balken

Oud Grenen Tafel zelf handgemaakt € 1350,- excl. btw

Eiken Tafel, 100 cm breed bij 240 cm lang. Blad tussen de poten. Blad is 4 cm dik eiken. Zwaar verouderd doorleefd. Dikke poten extra gerookt, blad lichtgerookt. De maten, bewerking en uitvoering kunnen op maat worden gemaakt.
Levertijd circa 6 weken
 
 
 
Eiken Tafel Robuust Wit Geolied

Eiken tafel Handgemaakt € 1300,- excl. btw

Eiken tafel, 100 cm breed en 200 cm lang. Het blad is tussen de poten geplaatst. Hierdoor is het mogelijk om de meeste stoelen met leuning onder de tafel aan te  schuiven. Het blad en de poten kunnen robuust genoemd worden. Al het eiken hout is massief!
De klant kan aangeven of de uitstraling robuust of juist iets rustiger en strakker moet zijn. Let op de poten zijn zwaar gerookt en het blad lichtjes.
 
 
 
Tafelblad eiken schuren

Tafelblad op maat gemaakt vanaf € 450,- excl btw

Tafel blad in de maak. Het wordt een tafel met de poten door het blad. Heeft u alleen een blad nodig, dan is dit mogelijk. Alles kan op maat gemaakt worden.
 
 
 
eiken tafel met massief blad en poten

Eiken Tafel, Handgemaakt! € 1700,- excl. btw

Model Kloostertafel
Handgemaakt, verouderd, handgeschraapt, gerookt en geolied. Zeer Robuust voor een levenlang plezier.
 
 
 

Stoelen


Thonet stoelen, 5 verschillende modellen

 
Thonetstoelen gemaakt met zorg voor duurzaamheid en robuustheid.
De stoelen zijn zeer mooi verouderd en goed gelakt. Het hout is van
perfecte kwaliteit.
 
 • Gemaakt in 1 van de beste Thonet werkplaatsen in Europa
 • Gebaseerd op originele Thonet licenties
 • De stoelen zijn van beukenhout gemaakt.
 • De stoelen zijn op originele wijze gemaakt.

 
 
 
Beukenhouten Thonet stoel waaier leuning

Thonet stoel € 199,- excl. btw

Thonetstoel van zeer goede kwaliteit.   Model met waaier, armsteun, en tekening in de zitting.
 
 
 
Beuken Thonetstoel waaier leuning achter        

Thonet Stoel € 199,- excl.btw

Originele thonetstoel met leuning. De stoel is verouderd en heeft een fraaie tekening in de zitting. De thonetstoel staat bekend om zijn duurzaamheid!
 
 
 
Thonet stoel beukenhout leuning voor

Thonet Stoel € 189,- excl. btw

Prachtige thonet stoel met leuning. Ronde zitting, mooi gelakt, zeer robuust.                             
 
 
 
thonetstoel leuning achter

Thonet Stoel € 189,- excl. btw

Thonet stoel met rondezitting. Ruime leuning, en prima rug ondersteuning. Erg sterk en duurzaam.
 
 
 
Thonet stoel rechtezitting

Thonet stoel rechthoekige zitting € 199,- excl. btw

Thonet stoel met rechthoekige zitting, leuning en tekening in de zitting. De stoel is verouderd. Dit is terug te zien in de kleur die niet overal egaal is. Zeer goed verouderd!
 
 
 
Thonet stoel rechtezitting met tekening

Thonet stoel rechthoekige zitting € 199,- excl. btw

Bovenaanzicht Thonetstoel rechthoekige zitting. Zie ook de veroudering van de lak. De kleur is fantastisch. Stoelen hebben zeer veel sfeer en zijn toch nieuwe en zeer sterk!
 
 
 
Thonetstoel leuning verouderd zijkant

Beuken Thonetstoel € 199,- excl. btw

Zeer mooi verouderde en super sterke thonet stoel. De stoel is van beuken hout gemaakt en lijkt echt oud.
 
 
 
Thonetstoel beuken zitting verouderd rond

Thonet stoel € 189,- excl. btw

Thonet stoel met fraaie tekening. Stoel komt uit de originele thonet fabriek. Stoel is zeer sterk, zeer fraai en is leuk en handig.
 
 

 

Algmene informatie Tafels en Stoelen

 

Inleiding

Tafels
De tafels die bij ons gekocht kunnen worden worden handmatig zelf gemaakt. Er zijn een aantal modellen aanwezig in de showroom. De tafels worden door ons al zeer lang zelf gemaakt. Er zijn enkele leuke oplossing bedacht in de loop van de tijd die maken dat de tafels goed te gebruiken zijn en ook altijd goed te demonteren zijn voor een eventuele verhuizing.

Er wordt altijd rekening gehouden met de hoogte van uw stoel leuningen. Onze ervaring leert dat het prettig is dat de stoelen inclusief leuning onder het tafel blad geschoven kan worden.
 
Stoelen
De stoelen die wij verkopen zijn Thonet stoelen die van een hele goede thonet stoelen fabriek worden gekocht. Wij zijn geen stoelen specialist, maar de thonet stoelen verkopen wij graag voor een leuke prijs. De stoelen zijn mooi en goed. Wij kwamen de thonet stoelen fabriek toevallig tegen in het buitenland (Tjechie) en hebben toen een aantal voor ons zelf mee genomen om in de showroom te gebruiken. Klanten zagen de stoelen en begonnen ze te kopen van ons.
 

Geschiedenis Houten Tafels en Stoelen

Houten tafels en stoelen kunnen prima samen geplaatst worden in een gebruiksruimte. De meest verkochte tafel in Nederland is al sinds mensenheugenis een houten tafel. Dit zelfde geldt voor stoelen.
 
Verkrijgbaarheid hout
Hout is een materiaal dat altijd relatief goed verkrijgbaar was.
Hout heeft ook een aantal kenmerken waardoor het goed gebruikt kan worden om tafels en stoelen mee te maken. Hout is een materiaal dat relatief licht is en toch heel sterk. Tafels mogen best wat zwaarder zijn, maar stoelen liever niet. Hout is met eenvoudig gereedschap te maken. Dit in tegenstelling tot metaal en kunststoffen. De verbindingen tussen de verschillende delen van een tafel of stoel zijn met pennen en speciale profielen heel stevig te maken. Deze verbindingen kunnen ook met relatief eenvoudig gereedschap gemaakt worden. Daarom ook zijn enorm veel tafels thuisgemaakt in de garage of in de werkplaats.
Sinds de industriele revolutie zijn veel productieprocessen enorm opgeschaald. Grote machines hebben veel handwerk overgenomen. De oude verbindingstechnieken werden door de machines in een fractie van de tijd uitgevoerd. Houten tafels werden nog meer verkocht dan voor die tijd.
 
Houten tafels en stoelen populair
Houten tafels en stoelen werden nog populairder. Tot op de dag van vandaag blijft hout het meest gebruikte materiaal voor het maken van tafels, stoelen en ook voor meubels. 
 
Hardhout Zachthout
De naam hardhout komt van het Engels woord ‘hardwood’. Met het Engelse woord ‘hardwood’ bedoeld men hout van loofbomen. Met het woord ‘softwood’ (zachthout) wordt in het Engels naaldbomenhout bedoelt. In Nederland is men de termen hardhout en zachthout gaan gebruiken. Met de term hardhout worden dus alle soorten loofbomenhout bedoelt. De term hardhout zegt dus niet automatisch iets over de hardheid of duurzaamheid van het hout. Niet alle hardhoutsoorten zijn harder dan zachthout soorten (naaldbomenhout).
 
Geschiktheid hout
Voor een tafel is hardhout, hout met bovengemiddelde hardheid en duurzaamheid, wensenlijk. Tropisch hardhout of inlands hardhout is het best geschikt. Tropische hardhoutsoorten zijn onder andere, Afrormosia, Azobé, Angelim Vermelho, Bangkirai, Ipé, Itauba, Mukulungu, Niové, Okan, Paraju, Padoek, Moabi, Tali, Merbau, Vitex, Cumaru, Louro Gamela, Fava Amargosa, Red Ceder, Kastanje, Robinia ookwel Acacia en Teak. Inlandse hardhoutsoorten zijn onder andere Beuken, essen, eiken, kastanje en kersen. Vuren en grenen zijn zachthoutsoorten die ook veel gebruikt worden om tafels mee te maken. Beuken, essen, kastanje, kersen zijn houtsoorten die gebruikt worden om stoelen van te maken. Nog vele andere houtsoorten worden gebuikt om tafels, stoelen en andere meubels van te maken. 
 
Tafels, Stoelen en Houten- en Laminaatvloeren
Gaan tafels en stoelen samen met een parketvloer, houten plankenvloer, een duoplank of laminaatvloeren? Ja, dat gaat prima samen, maar soms is hout op hout niet mooi. 
Uiteraard is alles afhankelijk van de smaak van de eigenaar van de houten vloeren, tafel en stoelen. Wat vaak gezegd wordt is dat de tafel, stoelen en andere meubelen niet dezelfde kleur moeten hebben en niet van dezelfde houtsoorten moeten zijn gemaakt. De tafel, stoelen en andere meubels vallen weg in de vloer als de kleuren en gebruikte houtsoort het zelfde zijn. Verder is het een kwestie van kleuren combineren. Niet alles staat mooi. Vaak is het een kwestie van uit proberen.
De houten vloer of laminaatvloer wordt vaak als uitgangspunt genomen als basis om meubels bij te zoeken in een huis waar de vloer al in ligt en men het interieur wil updaten. 
Dit wil niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn. Vele mensen gaan ook over tot het schuren van hun houten vloer om het een andere kleur te kunnen geven. Maar, een andere kleur geven aan het hout is bij tropisch hout niet mogelijk. Als er tropisch hout in een ruimte ligt, en het is niet de bedoeling dit weg te halen, dan is de kleur en uitstraling van de tropische vloer de basis waarop de meubels moeten worden afgestemd. Ligt er een eiken, grenen of vuren vloer in de ruimte, dan is de kleur van de vloer goed te veranderen. De kleur van laminaat is niet te veranderen. Wil men een andere kleur van de vloer dan zal de laminaat vervangen dienen te worden. 

Bij nieuwbouw begint men het interieur op te bouwen met een leeg huis. De keuzes zijn nog vrij. Vaak komt het voor dat mensen een kast, tafel of stoelen hebben, die ze graag weer in hun nieuwe huis willen gebruiken. Dan vormen deze meubels het uitgangspunt voor het kiezen van een vloer.
 

Maken tafel is vakwerk

Het maken van een tafel is niet eenvoudig. Hout werkt onder invloed van het toe en afnemen van de luchtvochtigheid. Er moet op vele zaken gelet worden bij het maken van een tafel. Hieronder staan een aantal aandachtspunten opgesomd die duidelijk maken dat het maken van een houten tafel vakwerk is.
Enkele aandachtspunten bij het maken van een tafelblad:
 • Koop hout dat geschikt is om een tafel van te maken, dus voldoende sterk en goed te bewerken, en het liefst hout dat weinig werkt.Als het hout is gekocht kan er mee gewerkt worden.Een tafel blad is vaak 1 meter breed. Er wordt nooit hout gebruikt dat 1 meter breed is omdat dat zeer zeer zeldzaam is. Vaak worden houtstroken/planken/delen aan elkaar gelijmd tot er een blad van 1 meter breed en circa 3,5 tot 4 cm ontstaat. De lengte hangt af van de wens van de klant.
 • Geschaafd hout controleren op vlakheid en haaksheid.
 • Delen aan elkaar leggen waarbij je let op: - jaarringen om en om - draadrichting overal hetzelfde  - mooi doorlopende tekening.
 • Lelijke plekken in het hout op de onderzijde van het blad situeren.
 • De cijfers geven eveneens de volgorde van belangrijkheid aan!
 • Teken zetten aan de boven(zicht)zijde zodat geen vergissing gemaakt kan worden bij het aan elkaar lijmen van de verschillende houtstroken.
 • Lijmopstelling maken met voldoende klosjes, serrejoints, lijmklemmen, hamer plus klos en lange houten of ijzeren regels.
 • Op tempo en netjes alle delen aan beide diktekanten inlijmen met kwast, behalve de buitenste delen, die eenzijdig inlijmen.
 • Delen meteen tegen elkaar in de lijmopstelling leggen en even langs elkaar schuiven om de lijm goed contact te laten maken.
 • Lange regels losjes vastzetten over de breedtekant van het blad, zorg dat er wat papier onder ligt anders zitten ze vast. Geen krant! (de houten of ijzeren regels houden je blad vlak!)
 • Serrejoints op spanning zetten en blad dichtlijmen.
 • Controleren houtstroken op vlakheid en waar nodig aanpassen!! Bovenzijde blad is anker punt
 • Als de lijm aangetrokken is de uitpuilende lijm met een beitel wegsteken. Smeer het vooral niet uit.
 • Blad uit de tangen en een dag rechtop laten drogen waarbij alle zijden vrij kunnen ademen. Leg het blad nooit vlak weg op of onder iets, alleen als beide zijden helemaal afgedekt zijn kan dat. Lijm nog niet droog dus verzakt.

Dit is een mogelijke planning van handelingen die gevolgd dient te worden bij het maken van een tafel blad. Het tafelblad is het moeilijkste onderdeel van de tafel om te maken. 

 

Massaproductie en handgemaakt

Er worden heel veel tafels in massa productie gemaakt, maar nog steeds worden er in kleine werkplaatsen houten tafels gemaakt. Veel klanten hebben specifieke wensen bij de aankoop van een tafel. Dit kan te maken hebben met de uitstraling en met de maatvoering. Een kleine werkplaats kan vaak tafels maken op maat van de klant en met de gewenste houtsoort. 

In Nederland is sinds eind jaren 90 van de 20e eeuw een trend gaande op het gebied van de uitstraling van tafels. De meest verkochte tafels zijn van eikenhout gemaakt en hebben een licht landelijke tot groflandelijke uitstraling. Vele verkochte eikentafels zijn tegenwoordig hand verouderd.

In Nederland werden zeer veel houten tafels geproduceerd tot circa eind jaren negentig van de 20e eeuw. Sinds die tijd is Nederlandse arbeid duur geworden in vergelijking met landen in Oost Europa en Azië. Veel eiken tafels komen tegenwoordig uit Oost Europa waar ze veel goedkoper kunnen worden geproduceerd. De kwaliteit is vaak ook prima in orde. Alleen de volledig op maat gemaakte tafels worden vaak nog in Nederland gemaakt. De communicatie is een struikelblok voor het uitbesteden van dergelijke speciale op maat gemaakte tafels met landen anders dan Nederland. Dit geldt ook voor houten stoelen.


Ikea
Sinds de opkomst van bedrijven als Ikea komen er ook veel tafels uit Azië naar Europa. 
Houten stoelen worden tegenwoordig veelvuldig in massa productie gemaakt. De meeste stoelen komen uit Oost Europa en Azië. In Nederland worden ook nog stoelen gemaakt, maar het aantal fabrikanten is de laatste 15 jaar hard terug gelopen. Alleen enkele grote fabrieken hebben de strijd nog niet verloren. Kleine werkplaatsen maken veelal op maat gevraagde houten stoelen.