Parket - Tapis

 

Parket

Parket is iets ruiger en drukker dan tapis vloeren. Wilt u een stroken vloer die strak is maar waarin ook wel wat oneffenheden en naadjes voorkomen dan kunt u een parketvloer overwegen. De parketstroken zijn niet geschikt voor op vloerverwarming.
 

Tapis

Tapis kan heel strak gelegd worden. Wilt u een strokenvloer die strak is en glad, dan kunt u een tapisvloer overwegen. Overigens kan een tapis vloer ook verouderd worden. De vloeren zijn zeer geschikt voor op vloerverwarming.

Virtuele Showroom

Producten

Parket

   

Tapis

-Parket hout werkt en daarom kan het
niet gestopt worden. Hierdoor zal de
vloer naadjes vertonen als de
luchtvochtigheid laag is.
-Parket kan in ieder motief worden
Gelegd.
-Parket is niet geschikt voor op
vloerverwarming omdat de opbouw
te dik is.
 
                   -Tapis hout werkt in vergelijking tot
parket weinig. De naadjes kunnen dan
ook gestopt worden na het leggen. Het
stopsel zal niet loskomen als de vloer
gaat werken.
-Tapis kan in ieder motief gelegd worden
en is zeer geschikt voor op
vloerverwarming omdat de opbouw dun
is en in 2 lagen.
 

Voordelen

Gaat zeer lang mee.
   

Voordelen

Tapis werkt zeer weinig dus weinig
naden.





    
Eiken parket stroken eiken tapis op spaanplaat
Eiken parketstroken Eiken tapisstroken
                                                   

Algemene informatie Parket en Tapis vloeren


1   Inleiding Parket / Tapis
2   Geschiedenis
3   Betekenis naamgevingen
     3.1   Parket stroken
     3.2   Massieve planken
     3.3   Multiplanken
     3.4   Duoplanken
     3.5   3-strookslamelparket
     3.6   Mozaiekvloeren
     3.7   Hoogkantlamelparket
     3.8   Vloerdelen
     3.9   Equi
     3.10 Tapis
     3.11 Bourgogne
     3.12 FSC keurmerk
     3.13 Visgraat
     3.14 Hongaarsepunt
     3.15 Versailles parket
     3.16 Kasteel vloer
     3.17 Molen vloer
     3.18 Herberg vloer
     3.19 Klooster vloer
     3.20 Verouderde vloer
     3.21 Getrommelde vloer
     3.22 Gerookte vloer
     3.23 Geborstelde vloer
4   Wat verstaan wij onder Parket Vloeren en Tapis Vloeren
5   Gebruikte vloerhout soorten
     5.1   Meest geschikte houtsoorten
     5.2   Hardste houtsoorten
     5.3   Duurzaamste houtsoorten
     5.4   Levensduur
     5.5   Herkomst vloerhout
6   Toepassingen
     6.1   Nederland
     6.2   Buitenland
7   Legmethoden
     7.1   Parket
     7.2   Tapis
8   Ondervloeren
9   Plinten
10 Uitstraling
11 Maatvoeringen
 

1 Inleiding

Parketvloeren is de meest gebruikte naam voor houten vloeren in Nederland. Tegenwoordig wordt steeds meer van het woord Houten Vloeren gebruik gemaakt, maar nog steeds niet zoveel als van de term Parketvloeren.
Een parket vloer is een houten vloer. Dit maakt het best ingewikkeld. Wat is nu eigenlijk een parketvloer en wat is een houtenvloer?
 
Wat is een Parketvloer
Een houten vloer is een minder specifieke term dan parketvloer. Toch wordt door de meeste mensen parketvloeren gebruikt voor alle houten vloeren soorten. Er zijn natuurlijk verschillende houten vloeren soorten. De meeste verschillende houten vloeren soorten zijn soorten geworden omdat zij vanwege bijvoorbeeld een afwijkende maat, legmethode, productiemethode of toepassing een bepaalde naam hebben gekregen. Parket is van oorsprong een houten stroken vloer. De stroken zijn smaller en korter dan bijvoorbeeld een plankenvloer. Hieronder wordt het één en ander verder uitgelegd.
 
Wat is een Tapisvloer
Tapis wordt sinds 1920 gemaakt en geplaatst. Tapis is een Nederlandse vinding. Tapis lijkt veel op parketstroken wat betreft de maten, maar is dunner en heeft geen veer en groef. De tapisstroken werden vanaf de jaren 20 van de 20e eeuw in dure woonruimte geplaatst. Tapis werd verlijmd in de bitumen, een soort teer. Later werden er steeds geavanceerder lijmen gebruikt. Het bijzondere aan de tapisvloer is de vernageling die altijd aanwezig is. De spijkertjes werden vroeger stuk voor stuk handmatig aangebracht. In een plankje van 45 cm lang, 7 cm breed en 6 mm dik werden vier of 6 spijkertjes geslagen bij de kopsekanten en het midden. De spijkertjes dienen om de tapisstroken goed in de lijm te drukken tijdens het drogen van de lijm/bitumen.
 

2 Geschiedenis

Parket vloeren zijn houten vloeren met een bepaalde maatvoering. Parket vloeren zijn 25 cm tot circa 120 cm lang, 5 tot 9 cm breed en 20 tot 22 mm dik. Deze maatvoering onderscheid de parketvloer van andere houten vloeren zoals massief houten planken, duoplanken, equi, tapis, hoogkantlamel en mozaik. Parketvloeren zijn houtstroken die veer en groef hebben. De eerste parketstroken hadden dit niet. Met het op komen van nieuwe productie technieken was het mogelijk om machinaal te zagen en schaven. De parketstroken kregen veer en groef om een vlak eindresultaat mogelijk te maken tussen meerdere gelegde parketstroken.
 
Vastmaken op constructievloer
Parketstroken worden eigenlijk al sinds het bestaan vast gemaakt aan de constructievloer. Tegenwoordig bestaan er allerlei lijmen die geproduceert worden door chemische processen toe te passen. Tot eind 19e eeuw werden parketstroken in de bitumen gelegd. Vanaf begin 20e eeuw werden de lijmen snel geavanceerder. Dit betekende ook dat de lijmen heel vaak niet gezond waren voor gebruik, maar wel heel goed lijmden. De laatste 10 jaar is er veel verandert op het gebied van het gebruik van schadelijke stoffen. De laatste generaties lijmen zijn in zeer kleine toegestane mate schadelijk.
 
Parket markt slinkt
Parket vloeren worden nog steeds gelegd, maar de trend in Nederland is plankenvloeren. De parketvloeren werden vooral tot aan de jaren 80 gelegd. Daarna heeft de houten planken vloer de markt grotendeels geleidelijk overgenomen. Breed en lang is de trend. Planken zijn breed en lang. Houten planken vloeren hebben de markt overgenomen voor zeker 80% van de verkochte vloeren. Tot in de jaren 80 waren 80% van de verkochte vloeren parketvloeren.
 
Tapis is heel maatvast
Tapis vloeren hebben een vergelijkbare uitstraling als parketstroken, alleen dan nog strakker. De tapisvloer werd uitgevonden om nog minder naadjes te kunnen laten ontstaan. De tapisvloer is de meest strak mogelijke houten vloer. Tapis wordt dan ook gebruikt voor vloeren die heel strak moeten zijn. De kleine naadjes die er toch altijd zijn worden na het leggen gestopt. Dit kan alleen bij tapis. Als een parketstroken vloer wordt gestopt zal na verloop van tijd het voegmiddel loslaten door dat het hout krimpt en uitzet. Tapis werkt zo weinig dat het voegmiddel blijft zitten. De vloeren zijn dan ook heel geschikt om te lakken. De lak scheurt niet in de overgang naar andere strookjes. Dat gebeurd bij parket stroken wel.
 

3 Betekenis naamgevingen

3.1 Parket stroken

Parket stroken zijn bijna altijd gemaakt van hardhout. De meest gebruikte houtsoort voor parketstroken in Europa is eiken. De stroken zijn gemiddeld 45 cm lang, 7 cm breed en 22 mm dik. De stroken zijn geschaafd met veer en groef rondom.  De parketstroken worden gebruikt om de gebruiksvloer mee te beleggen. Hout is hard en daarom zeer makkelijk schoon te maken. Beton is zanderig en scherp, zand is los en gaat overal tussen zitten. Daarom is hout een prima vloerbedekking. Parketstroken worden veelal gelegd in woonruimtes die netjes moeten ogen. Parketstroken zijn relatief duur in aanschaf, maar gaan wel zeer lang mee.
 

3.2 Massieve planken

Massieve planken zijn planken gemaakt van massief hout. Dit betekent dat het een plank is die gemaakt is van 1 houtsoort, bijvoorbeeld grenen of eiken. Planken zijn lang in vergelijking met parketstroken. De sfeer is dan ook heel anders als de vloer is belegd met planken in vergelijking met parket. Planken ogen iets ruiger, en hoogte verschil van de ene kopsekant naar de andere is veel voorkomend. Ook al is dit hoogte verschil vaak niet meer dan 1 á 2 mm.  Massieve planken hebben mes en groef. Daarnaast hebben massieve planken tegenwoordig een vellingkantje. Vroeger was dit niet het geval. Een originele oude planken vloer heeft geen vellingkant. Er worden nog steeds oude planken vloeren gebruikt die meer dan 200 jaar oud zijn.


3.3 Multiplanken

De multiplank is een houten vloeren plank die opgebouwd is uit meerdere lagen. Meestal bestaat een multiplank uit multiplex gemaakt van berken hout (duurdere soort multiplex uit Rusland) dat gebruikt wordt als onderlaag. De toplaag die als zicht- en gebruikslaag dient, is gemaakt van een snede massief hout. De toplaag is meestal 0.5 tot 6 mm dik. In Duitsland wordt vaak een dunne toplaag toegepast. In Nederland gebruikt men graag 4 tot 6 mm toplagen. De onderlaag en toplaag worden met elkaar verlijmd en voorzien van een veer en groef. De planken hebben de zelfde afmetingen als massief houten planken.
 

3.4 Duoplanken

De duoplank is een andere naam voor multiplanken. Er bestaan nog meer namen voor min of meer het zelfde product. Fabrikanten geven graag een eigen naam aan hun product. De duoplank bestaat uit twee lagen. De multiplank meestal ook, maar ook wel eens uit 3 lagen. De duoplanken en multiplanken zijn tegenwoordig zeer betrouwbare producten, ook al moet uit gekeken worden voor producten van leveranciers die bijvoorbeeld net begonnen zijn met de productie van de planken. Er komt zeer veel vakmanschap kijken om een goede duoplank of multiplank te fabriceren.
 

3.5 3-strookslamelparket

De 3-strookslamelparketplank is een product dat werd ontwikkeld om te dienen als goedkoper alternatief voor parketstrokenvloeren. Niet alleen goedkoper ook is de vloer makkelijker te leggen en zit er minder werking in de planken. De maatvoering is gelijk aan een multiplank. De 3 strookslamelparketvloer bestaat vaak uit 3 lagen.  De onderlagen zijn gemaakt van materiaal dat nagenoeg niet werkt. De 3-strookslamelparketplanken zijn dan ook stabiel. Er zijn zeer veel 3 strookslamelparketvloeren verkocht in de jaren 60 tot en met de jaren 90. Tegenwoordig worden zij nog zelden verkocht.
 

3.6 Mozaiekvloeren

De mozaiekvloeren zijn dunne houten matjes van circa 35 cm bij 35 cm met allemaal kleine strookjes hout dwars op elkaar gelegd. De matjes worden per matje gelegd. De moziek vloer wordt altijd vast gelijmd aan de bestaande constructie vloer. Het loopcomfort is dan ook groot met mozaiekvloeren.  De meeste mozaiekvloeren worden gemaakt van eiken. De vloeren zijn zeer slijtvast en werken weinig waardoor ze in zwaarbelopen plekken en grote ruimtes zoals danszalen prima gelegd kunnen worden. De mozaiekvloeren worden weinig verkocht tegenwoordig. Wel worden ze vaak als ondervloer (tussenvloer) gebruikt voor tapisvloeren. Er wordt dan vaak een eiken mozaiekvloer gebruikt waarop een eiken tapis vloer wordt gelijmd en gespijkerd. Er onstaat dan een zeer stabiele eiken vloer die prima geschikt is op vloerverwarming.
 

3.7 Hoogkantlamelparket

Hoogkantlamelparket lijkt wat betreft het gebruikte materiaal op mozaiekvloeren. De strookjes die gebruikt worden in de matjes hoogkantlamelparket zijn klein. 1,5 cm hoog, bij 1,5 cm breed bij 10 cm lang. Het zijn van oorsprong industrievloeren die gebruikt werden in werkplaatsen. Het hout is dik, de latjes zijn klein, dus het is mogelijk een houten vloer te maken die weinig werkt en zeer slijtvast is. Bovendien kan de hoogkantlamel prima en vaak geschuurd worden zodat weer verder gewerkt kon worden op een nieuwe vloer. Tegenwoordig wordt de hoogkantlamel gebruikt in klassiek moderne ruimtes en is de uitstraling als strak te omschrijven.
 

3.8 Vloerdelen

Vloerdelen is een term die vaak wordt gebruikt voor verschillende soorten houten vloeren. Vloerdelen is een verzamelnaam voor bijvoorbeeld een parketstroken, massief houten planken, multiplanken. Een massief houten plank is een vloerdeel. Vloerdelen wordt bijna altijd gebruikt in verband met houten vloerdelen.  Het woord wordt niet gebruikt voor vloertegels. Wel voor laminaat.
 

3.9 Equi

Equi is een parketstrook, maar dan 1 cm dunner. Verder is de equi strook het zelfde als parketstroken. Het is prima te gebruiken als de nieuwe vloer niet te hoog mag worden vanwege bijvoorbeeld een bestaande plint, lambrisering of de hoogte van deuren. Met equi is ook een visgraat vloer te leggen.
 

3.10 Tapis

Tapis is een houten vloer. De naam tapis doet anders vermoeden. Tapis betekent in het Frans tapijt. De houten vloer heeft de naam tapis gekregen omdat tapis strak en glad is als tapijt. Tapis is een dunne houten strook. De afmetingen lijken op de afmetingen van parketstroken. De lengte is 35 cm tot 120 cm. De breedte is 7 cm tot 9 cm. De dikte varieert van 6.1 mm tot 9 mm. Een groot verschil met parketstroken is dat bij tapis veer en groef ontbreekt. De tapisdelen worden koud tegen elkaar aangelegd. Om er voor te zorgen dat ze op gelijke hoogte liggen en niet verschuiven als er overheen gelopen wordt worden ze verlijmd. De strookjes worden ook vernageld. Vernagelen wordt gedaan om de stroken in de lijm vast te zetten totdat de lijm is hard geworden. Een tapis vloer is dan ook goed te herkennen door naar de nageltjes te zoeken. Zitten deze in bij de kopse kanten dan betreft het een tapisvloer. Na het vernagelen worden ze gestopt en geschuurd om het geheel mooi strak te krijgen.
 

3.11 Bourgogne

Bourgogne lijkt op tapis, maar heeft de afmetingen van een massief houten vloerplank. Bourgogne wordt gebruikt als klanten een strakke massief houten vloer willen. De bourgogne is veelal strakker te krijgen dan een echte massief houten vloer. De bourgogne wordt nauwelijks nog verkocht, omdat er tegenwoordig ook multiplanken worden verkocht. De multiplank of duoplank is voor een groot gedeelte de opvolger van de bourgogne. De Bourgogne wordt bijna altijd gemaakt van hardhout. Men maakt gebruik van hardhout omdat de vloer strak moet ogen. Zachthout geeft te gauw gebruiks beschadigingen.
 

3.12 FSC keurmerk

Het FSC keurmerk is in het leven geroepen om de herkomst van hout uit goed gekeurde plantages te verzekeren.  De Fransen doen er niet aan mee. Zij claimen al vele honderden jaren een soort gelijk systeem te hebben. Het FSC-keurmerk is dan ook metname van belang bij hout dat niet uit Europa komt.
 

3.13 Visgraat

Visgraat is een motief vloer gemaakt van parket, tapis of meerlaagse stroken. Het motief lijkt op de ruggegraat van de haring. In het engels wordt het visgraat motief dan ook Haring bone genoemd.


3.14 Hongaarsepunt

Hongaarsepunt is de benaming voor een motiefvloer. In feite is iedere vloer een motiefvloer. Maar, planken , parket  en tapis rechtgelegd in wildverband noemt men geen motief/figuurvloer. De Hongaarsepunt is een motief van parketstroken die in een 60 graden hoek bij de kopse kanten tegen elkaar worden geplaatst.


3.15 Versailles parket

Versailles parket is een eiken houten vloer genoemd naar de houten vloeren die in de prominente ruimtes in het versailles paleis bij Parijs liggen. Het betreft een motief van 1 meter bij 1 meter.  De origininele versailles platen werden met veer en groef en deuvels in elkaar gezet. De vloeren liggen hoofdzakelijk in chique ontvangstruimtes, dinerzalen en feestzalen.
 

3.16 Kasteel vloer

De kasteel vloer is bijna altijd een massief houten planken vloer. De kasteelvloer is een benaming die doet denken aan de vloeren die veelal in kastelen te vinden zijn. Het zijn meestal mooie houten planken die redelijk breed (circa 16cm) zijn.
 

3.17 Molen vloer

De molenvloer is een ruige vloer die doet denken aan houten planken vloeren die gebruikt werden als verdiepingsvloeren in Nederlandse molens uit de 17e eeuw. Mooi hoeven ze niet te zijn, als ze maar stevig en duurzaam zijn. De benaming wordt tegenwoordig gebruikt voor iets ruige houten planken.
 

3.18 Herberg vloer

De Herberg vloer is een behoorlijk ruige vloer die tegen een stootje moet kunnen. De houten planken doen denken aan vloeren uit herbergen uit de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw.
 

3.19 Klooster vloer

De kloostervloer is een A plank. De planken stralen klasse en rust uit. De kloostervloeren van tegenwoordig zijn vaak van eikenhout gemaakt.
 

3.20 Verouderde vloer

Al sinds midden jaren 90 van de twintigste eeuw worden houten vloeren verouderd om ze beter te laten passen in bijvoorbeeld een boerderij uit de 19e eeuw.  Uiteraard werd in de restauratie wel vaker hout verouderd. Echter sinds midden jaren 90 werd het verouderen op grote schaal ingevoerd bij de verkoop van nieuwe vloeren. De mate van veroudering kan gekozen worden zodat het bij de betreffende gebruiksruimtes past.
 

3.21 Getrommelde vloer

Trommelen is een verouderingstechniek. De planken of parketstroken worden met de achterkanten tegen elkaar aangebonden in een ronddraaiende trommel gegooid. De stukjes ijzer zorgen voor de beschadigingen. Hoe zwaarder de stukjes ijzer en hoe langer de trommel draait, hoe grover de veroudering.
 

3.22 Gerookte vloer

Vloeren worden gerookt om een natuurlijk proces na te bootsen. Blootstelling aan ammoniak luchten doet de eiken vloeren verkleuren. Dit noemt men roken.
 

3.23 Geborstelde vloer

Een geborstelde vloer is verouderd door toepassing van de verouderingstechniek borstelen. De planken worden door een machine gevoerd en worden aan de bovenkant met staalborstels geborsteld. Het geeft de vloer een gebruikte uitstraling.
 

4 Wat verstaan wij onder Parket en Tapis Vloeren

Parket
Parket vloeren zijn houten vloeren die vaak gemaakt zijn van hardhoutsoorten zoals eiken, beuken, kastanje, afzelia, merbau, kersen, jatoba, tarara amarillo en nog circa 20 andere houtsoorten. Parketstroken bestaan uit houtstroken die vaak rond de 45 cm lang, 7 cm breed en 22 mm dik zijn. De parketstroken worden verlijmd op een tussenvloer om de werking van het hout te neutraliseren. De tussenvloer wordt vaak verlijmd en of geschroefd op de constructievloer.

 
Tapis
Tapis is een houten vloer. De naam tapis doet anders vermoeden. Tapis betekent in het Frans tapijt. De houten vloer heeft de naam tapis gekregen omdat tapis strak en glad is als tapijt. Tapis is een dunne relatief korte houten strook. De afmetingen lijken op de afmetingen van parketstroken. De lengte is 35 cm tot 120 cm. De breedte is 7 cm tot 9 cm. De dikte varieert van 6.1 mm tot 9 mm. Een groot verschil met parketstroken is dat bij tapis veer en groef ontbreekt. De tapisdelen worden koud tegen elkaar aangelegd. Om er voor te zorgen dat ze op gelijke hoogte liggen en niet verschuiven als er overheen gelopen wordt worden ze verlijmd. De strookjes worden ook vernageld. Vernagelen wordt gedaan om de stroken in de lijm vast te zetten totdat de lijm is hard geworden. Een tapis vloer is dan ook goed te herkennen door naar de nageltjes te zoeken. Zitten deze in bij de kopse kanten dan betreft het een tapisvloer. Na het vernagelen worden ze gestopt en geschuurd om het geheel mooi strak te krijgen.
 

5 Gebruikte vloerhout soorten

Er zijn zeker 30 houtsoorten die regelmatig gebruikt worden in Nederland om parket en tapis vloer hout mee te maken. Hieronder zijn een aantal opgenoemd:
  • Eiken
  • Afzelia Doussie en Pachyloba
  • Basralocus
  • Beuken
  • Bilinga
  • Essen
  • Grenen
  • Guatambu
  • Jatoba
  • Kambala Iroko
  • Keroewing
  • Kersen
  • Maple (Noord Amerikaans)
  • Merbau
  • Moabi
  • Muteneye
  • Noten (Amerikaans)
  • Padoek
  • Panga Panga
  • Purperhart
  • Robijn
  • Sucupira
  • Teak
  • Vuren
  • Wengé

5.1 Meest geschikte houtsoorten

Eiken, grenen en vuren zijn de meest gebruikte houtsoorten om vloerhout van te maken voor gebruik in Nederland.

De houtsoorten werden vroeger aan de wind gedroogd. De planken werden ruw gezaagd en dan opgelat. Het kon wel een jaar duren voordat hout genoeg gedroogd was na het zagen. Tegenwoordig is 6 weken droogtijd normaal. Het drogen gebeurd tegenwoordig in grote droogkamers waar vele honderdend kubieke meters hout tegelijkertijd wordt gedroogd. Nederland is een land waar veel hout wordt gedroogd. Ons klimaat is geschikt. Na het drogen gaat het naar de schaverij. Daar worden de planken terug geschaafd tot hun uiteindelijke maat.
 

5.2 Hardste houtsoorten

Wengé is een harde houtsoort. Echter eiken is ook zeer hard en goed verkrijgbaar. Daarom is eiken de meest gebruikte houtsoort in Nederland.
 

5.3 Duurzaamste houtsoorten

De duurzaamste houtsoorten zijn vaak de houtsoorten die dicht bij huis geoogste kunnen worden. Dit is beuken, berken, grenen, eiken, vuren en kastanje hout. De transport beweging is gering, daar gaat het om. Genoemde houtsoorten gaan lang mee, mits op de juiste wijze gebruikt. Beuken kan heel snel vergaan mits niet goed gebruikt.
 

5.4 Levensduur

De levensduur van hout is heel erg afhankelijk van de fysieke omstandigheden waar het aan blootgesteld wordt. Beuken kan slecht tegen vocht en vergaat dan snel. Teak kan goed tegen vocht omdat het vettig is. Pok hout kan ook goed tegen vocht en wordt vaak gebruikt voor waterweringen. Hout dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld woningen gaat vaak makkelijk 100 jaar mee mits gebruikt in geventileerde ruimtes. Vloerhout gaat dan ook vaak langer mee dan de tijd dat het gebruikt wordt in de woning. Voordat het hout af is is het vaak al verwijderd uit de woning omdat de trendvorming de uitstraling van het hout heeft ingehaald.
 

5.5 Herkomst vloerhout

Vloerhout wordt geimporteerd vanuit de hele wereld naar Nederland. Nederland heeft een rijke traditie op het vlak van wereldhandel. Nederland haalt overal haar vloer hout vandaan. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is in Nederland verkrijgbaar. Het hout dat het meest gebruikt wordt om vloerhout van te maken in Nederland is hout dat uit Europa komt. Tegenwoordig is eiken en naaldhout het meest gebruikte hout dat gebruikt wordt voor vloerhout in Nederland.
 

6 Toepassingen

6.1 Nederland

In Nederland maken parketvloeren al meerdere eeuwen deeluit van de gebruikte vloerbedekking. Er worden ook andere vloerbedekkingen gebruikt, zoals steen, en tegenwoordig laminaat, zeil, linoleum, pvc, tegels, grind, en nog een aantal materialen. Parketvloeren hebben de naam duur te zijn en chique. Tegenwoordig wordt parket ook gebruikt om andere sferen mee te creëeren. Tapis is een verfijning op het concept parketstroken. Tapis lijkt bijna het zelfde, maar is strakker. Tapis heeft in de loop van tijd een groot gedeelte van de parket markt overgenomen, omdat de trend heel lang strakker werd. Tapisvloeren zijn de meest strakke houten vloeren die kunnen worden gemaakt.
 

6.2 Buitenland

In het buitenland wordt parket ook veel gebruikt en ook sinds lange tijd al voor het beleggen van vloeren in gebruiksruimtes. In Frankrijk kent men bijvoorbeeld nagenoeg geen planken vloeren in de woonruimtes. Daar is het nog steeds allemaal parket dat er ligt en nog steeds gelegd wordt. In Duitsland wordt ook nog steeds parketgelegd.

Ieder land heeft zijn eigen historie en gewoontes. Parket is echter over de hele wereld een begrip. Tapis kent men alleen in Nederland. Tot op de dag van vandaag wordt tapis alleen in Nederland gelegd.
 

7 Legmethoden

7.1 Parket

Parket wordt bijna altijd op een tussenvloer gelijmd. Heel soms wordt het rechtstreeks op de bestaande constructievloer gelijmd, geschroefd of gespijkerd. Dit kan alleen als de constructievloer de krachten kan verdelen die vrijkomen door het werken van de parketvloer. Als de ruimte niet te groot is is het mogelijk de parketstroken rechtstreeks te verlijmen.
 
Houten constructievloer

Normaal worden de parketstroken verlijmd en gespijkerd op een tussenvloer. De tussenvloer is meestal een spaanplaat. De spaanplaat wordt verlijmd en of geschroefd op de constructievloer.
Als de constructievloer van hout is, dan kan de tussenvloer ook geschroefd worden. Op de tussen vloer worden de parketstroken verlijmd. De parketstroken hebben veer en groef, hierdoor is het mogelijk de parketstroken blind te vernagelen. Dit wordt ook vaak gedaan, vooral om de stroken goed in de lijm vast te zetten totdat de lijm droog is.
 

Afwerking parket en tapis

Na het plaatsen van de parketstroken wordt de vloer vaak opgeschuurd tot korrel 100 of 120. Daarna kan de afwerking, hetzij lak, hetzij olie worden aangebracht. Aan de zijkanten worden zwelnaden vrijgelaten. Deze naden worden afgewerkt met een plint.
 

7.2 Tapis

Tapis wordt op vergelijkbare wijze gelegd. Tapis heeft echter geen veer en groef. Daarom wordt tapis gespijkerd nadat het in de lijm is gelegd. De spijkertjes ook wel nagels genoemd trekken de tapisstroken in de lijm en strak op de spaanplaat. Hierdoor is het mogelijk een heel strakke vloer te maken die heel weinig werkt.
 
Vloerverwarming

Door de relatief dunnen opbouw en de eigenschap dat een tapisvloer weinig werkt, maakt hem goed geschikt voor plaatsing op vloerverwarming. Meestal wordt onder een tapisvloer op vloerverwarming een eiken mozaiekvloer geplaatst. Dit om nog meer stevigheid en uitvlakken van de werkingskrachten te bewerkstelligen. Een tapis vloer is in theorie het beste geschikt op vloer verwarming, kort gevolgd door de duoplank/multiplank. Let op; het vloerverwarmingssysteem moet wel geschikt zijn voor houtenvloeren, vraag het de installateur.
 

8 Ondervloeren

De meest gebruikte ondervloeren zijn spaanplaat. Spaanplaat kan op zandcement worden gelijmd en kan op een houten planken constructievloer worden verlijmd. Een groot voordeel van spaanplaat is dat het prima vlak geschuurd kan worden nadat deze is aangebracht. Vaak zitten er oneffenheden in de constructievloer en kunnen deze geheel of gedeeltelijk vlak worden geschuurd. Het is wel van groot belang dat een spaanplaat wordt gebruikt die geschikt is om de trekkrachten aan te kunnen die vrijkomen bij een parketvloer of tapisvloer die werkt. Niet al het verkrijgbare spaanplaat is geschikt voor verlijming onder houten vloeren.
 

9 Plinten

Plinten worden gebruikt om de zwelnaad af te dichten. Een massief houten parketvloer wordt nooit tegen de muren aan gelegd. Hout werkt en wanneer tegen de muur aangelegd, zal er spanning komen die de muur doen ontzetten of de parketstroken doen loskomen van de spaanplaat. De plinten kunnen uitgevoerd worden in een dunnen brede vorm, genoemd vlakplinten en ze kunnen uitgevoerd worden in een hoge niet al te dikke uitvoering, genoemd opstaande plinten.

Vlakke plinten worden altijd geleverd in het zelfde materiaal als waarvan de parketstroken zijn gemaakt.

De opstaande plint kan van het materiaal zijn gemaakt waarvan de parketstroken zijn gemaakt, maar ook van een ander materiaal zoals mdf. Er moet een keuze gemaakt worden om de plinten mee te laten gaan met de vloerkleur of met de kleur van de muur. Als mee gegaan wordt met de kleur van de muur, dan is een mdf plint het materiaal om te gebruiken.
 

Tapisvloer kan in worden ingezaagd

Een tapisvloer kan ingezaagd worden. Dit betekent dat hij tegen de muur gelegd kan worden met een speling van een paar millimeter. Plinten zijn dan niet nodig. Ook dit draagt bij aan de strakke uitstraling die tapis kan hebben. Tapis kan ook verouderd worden en hoeft dus niet altijd heel chique en strak te zijn.
 

10 Uitstraling

Een traditionele parket vloer heeft een beetje een chique uitstraling. Dit komt omdat een houten parketvloer vroeger een hele dure vloer was. De parketvloer waren dan ook altijd te vinden in dure huizen. Zo is de associatie ontstaan dat parketvloeren dure, chique vloeren zijn. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds zo. De trend is echter helemaal verandert de laatste 15 jaar. Houten planken vloeren in massief hout of duoplank uitvoering heeft de markt veroverd. Parket stroken worden steeds minder verkocht. Als ze nog worden verkocht, dan is het vaak in de vorm van een (dure, chique) motiefvloer, zoals een visgraat vloer. De tapisvloeren hebben ook nog eens een groot gedeelte van de figuurvloeren markt overgenomen. Doordat tapis geen veer en groef heeft is het heel makkelijk in een motief te leggen.

Parket en tapis zal nooit verdwijnen, want deze houten vloeren maken deel uit van onze culturele historie.
 

11 Maatvoeringen

Parket stroken zijn niet langer dan 2 meter. Maar meestal zijn de stroken rond de meter lang. De breedte varieert van 5  cm tot 9 cm breed. De diktes varieeren van 1,5 tot 2,2 cm.
2 producten
Meest verkocht arrow_drop_down