Houttekening

 

Beoordeling houttekening vloerhout

Eiken is de meest verkochte houten vloer in Nederland. Over het algemeen bevat eiken een houttekening die als normaal wordt beschouwd. Het is eigenlijk nooit te extreem. Eiken houten planken worden met de hand gesorteerd en in de juiste klasse ingedeeld. Een plank wordt beoordeeld op zijn klasse, maar een vloer in het geheel ook tijdens het houttekening in eiken houten vloeruitsorteren van een vloer van bijvoorbeeld 40 m2.
In een vloer van bijvoorbeeld 40 m2 kan een plank zitten die bijvoorbeeld 6 noestjes heeft en past in klasse B. Diegene die sorteert zal er voor moeten zorgen dat niet te veel van dit soort planken in de vloer van 40 m2 terecht komen omdat het relatief veel noesten per plank zijn. Er moeten ook planken inzitten die minder noesten hebben.

Tips
  • Wilt u een niet te wild vlammende vloer dan is eikenhout heel geschikt. Eiken heeft een neutrale kleur. De vlammen zijn zichtbaar maar niet vervelend.
  • Door de keuze van de olie, en het al dan niet roken van het eiken hout kunt u de vlammen accentueren of juist niet.
  • Heeft u een eikenvloer gekocht, dan  is het altijd mogelijk dat er een aantal planken bij zitten die vreemde plekken hebben. Spoort u de legger aan deze planken in ieder geval niet in het zicht te leggen, of juist wel als u een ruige vloer wilt.
  • Wilt u een ruigvlammende vloer, dan zijn sommige tropisch houtsoorten wellicht geschikt. Wanneer u een tropische houtsoort overweegt, vraag dan altijd aan de verkoper hoe oud het proefbordje is. Tropisch hout kan enorm na kleuren.
  • Na kleuren van eiken houten vloerdelen gebeurt onder invloed van het zonlicht. Een vloer kleurt ook na door het gebruik. Vraag de verkoper hoeveel een vloer nakleurt. Eiken kleurt na, maar niet heel veel.

 

Waarom tekening zichtbaar

Houttekening is zichtbaar omdat bomen in de winter niet tot heel weinig groeien en in de zomer sneller groeien. Hierdoor is de structuuropbouw in de boom verschillend en dit is zichtbaar.

De houttekening is metname zichtbaar omdat er jaarringen zijn. Er zijn nog andere oorzaken van tekening in het hout zoals wateropslagplekken.

Kunststof heeft geen jaarringen en bestaat uit een celstructuur die gelijk is. Hierdoor is er geen tot zeer weinig kleurverschil te ontdekken in een stuk kunststof.

De manier van zagen heeft naast het aanwezig zijn van zichtbare jaarringen ook veel invloed op de tekening van het hout. Quartiers gezaagd hout oogt rustiger dan Dosse gezaagd hout.

"Hout tekening heeft geen merkbare invloed op de kwaliteit van eiken vloerdelen."

Veel bomen groeien relatief recht. De houttekening is dan ook veelal recht. Met name bij takken en afbuigingen is tekening zichtbaar die niet rechtloopt.
Een voorbeeld van een bomen die niet recht groeien zijn de notenboom en de perenboom. Het hout dat uit deze bomen wordt gezaagd heeft dan ook bijna altijd een wilde vlam. De manier van zagen heeft ook invloed op de tekening, zie hieronder waarom.

"Eiken hout is het meest gebruikte hout voor vloerdelen in Nederland."
 

Tekening eiken vloerhout

Eiken kan veel vlam bevatten, maar ook weinig. Het is in ieder geval zeker dat eiken jaarringen heeft en dus is er zichtbare tekening aanwezig in het hout.


De manier van zagen van de boomstammen bepaald de mate van vlammen in de planken.
Hout met een rechte structuur is rustig en wordt zelfs wel eens saai genoemd. Een voorbeeld hiervan is quartiers gezaagd premier eiken.
Een voorbeeld van hout dat veel vlam bevat is dosse gezaagd eiken.

Er zijn ook subtielere houttekeningen te vinden in het hout. Er kan een waterpropje aanwezig zijn in hout, Wanneer de zaagmachine hierdoor heen zaagt, komt er een plekje te voorschijn dat opvalt. Zo zijn er verschillende elementen aanwezig in hout die allemaal bijdragen aan de tekening van het hout.
 

Tekening overige houtsoorten

Elke houtsoort heeft houttekening. Tropische hardhoutsoorten hebben een hele verfijnde structuur, maar soms zijn in het vloerhout toch hele wilde vlammen zichtbaar vanwege de manier van zagen.

Er is geen houtsoort gelijk!