Lak of Olie


Tips
 
Lak
  • Houten vloeren zijn het beste beschermd tegen vloeistoffen en vet met een lak afwerking.
  • Gelakte vloeren dienen om de 5 tot 8 jaar volledig geschuurd en opnieuw gelakt te worden, de lak wordt lelijk door gebruik.
  • Lak is in glans, mat glans, mat en ultra mat verkrijgbaar. Ultra mat raden wij af, omdat strepen zichtbaar worden na gebruik.
  • Lak kan niet plaatselijk worden bijgewerkt.
  • De levensduur van lak kan 1 tot 3 jaar worden verlengd door de lakafwerking jaarlijks te polishen.
  • Een lakafwerking is niet geschikt voor gezinnen met grote honden. De nagels zullen krassen veroorzaken. Lak wordt vaak gekozen omdat het beter schoon te houden is dan olie. Met kleine kinderen is dit niet onbelangrijk.
Olie
  • Houten vloeren zijn zeer goed beschermd tegen vloeistoffen, kijk wel uit met extreem sterke stoffen zoals braaksel van kat of hond. Vloeistoffen dienen direct verwijdert te worden, dan zal er geen schade achterblijven op het hout en de olie. Olie is water afstotend! In de keuken is het verstandig om vetspetters direct op te ruimen. Olie en vet gaan samen en trekken elkaar aan.
  • Een geoliede vloer hoeft in principe niet op nieuw geschuurd te worden nadat de basis lagen zijn aangebracht. De olie laag slijt door gebruik. Deze slijtage wordt aangevuld door regelmatig onderhoud uit te voeren.
  • In een gemiddeld huishouden moet de houten vloer met olie afwerking 1 keer per jaar worden onderhouden op de plekken waar de vloer wordt gebruikt, dus de looppaden, bij de tafel en de bank etc. Plekken die niet gebruikt worden hoeven niet bij geolied te worden. De keuken is vaak de meest gebruikte plek in huis, en zal 2 tot 4 keer per jaar dienen te worden onderhouden met onderhoudsolie.
 

Wat is Lak

Een belangrijk bestanddeel van Lak is lijnolie. Lak maken is een zeer ingewikkeld proces dat met verhitting gepaard gaat.Afzelia dubbele visgraat gelakt glans Haren Vroegere lakken werden gemaakt op basis van terpentine(oplosmiddel). Tegenwoordig zijn de lakken op waterbasis.
De eerste lakken op waterbasis waren slechter dan de oude laksoorten op terpentine basis. Tegenwoordig zijn de lakken op waterbasis minstens even goed als de oude lakken. Een groot voordeel van de nieuwe laksoorten is dat zij veel minder schadelijk zijn voor de verwerkers en de gebruikers. De nieuwe lakken verkleuren ook minder onder invloed van zonlicht dan de oude soort lakken. 

"Een glans lak oogt klassiek en chique, tegenwoordig is goede matte lak ook verkrijgbaar."
Wat is olie

De meeste hout oliesoorten hebben als basis bestanddeel lijnolie. Tegenwoordig zijn er ook olien die gemaakt worden met andere basis bestandelen. Olien worden al heel lang gebruikt, want het basisbestanddeel lijnolie is een natuurlijke olien houten vloer in amsterdams grachtenpandolie. Olie is waterafstotend en is daarom behoorlijk geschikt als vloer afwerking. Als de olie is uit gehard blijft een slijtvaste laag over in de bovenkant van het hout. Een olie afwerking ziet er heel anders uit dan lak, dit omdat olie in het hout zit. lak ligt op het hout. Lak vormt een dichte laag. Olie trekt in de houtnerf en hout vezels en er vormt zich geen filmlaagje op het hout. Hierdoor is de lichtinval heel anders op olie en op lak.

"Olie versterkt eigen kleur en nerfstuctuur van de vloer. Olie oogt mat en natuurlijk."