Zwevend of Verlijmd leggen/monteren


Weet u al of u uw nieuwe houten vloer zwevend of verlijmd wil leggen? Uiteraard zijn er verschillen op te merken tussen beide legvormen.
 

Zwevend gelegd

Voordelen:
 • Makkelijk zelf te leggen
 • Bestaande constructievloer kan vaak iets ruiger zijn in die zin dat een losstukje zandcement niet zo erg is. Moet wel strak zijn overigens.
 • Kan makkelijk losgehaald worden. Kan eventueel weer meegenomen worden en herlegd worden.

Nadelen:
 • maakt wel eens een kraak of piepend geluid. Geen vloer is vlak dus vloer beweegt iets meer. Het bekende tafeltje dat altijd beweegt als je in de buurt op een bepaalde plank stapt.
 • Zit meer werking in de vloer en dus is een naadje mogelijk.
Een zwevend gelegde houten vloer wordt niet vastgemaakt aan de bestaande constructievloer. De planken liggen los op een tussenvloer. De tussenvloer ligt los op de bestaande vloer. Vaak ligt er een vochtscherm tussen de constructievloer en de tussenvloer. De tussenvloer wordt vaak ook wel ondervloer genoemd. Ondervloeren komen in plaatvorm, waarvan de groene plaat de bekendste is en op rol. Ondervloeren op rol zijn vaak een soort foam achtige materialen.

Een vochtscherm dient gelegd te worden op de bestaande constructievloer. Dan dient de kruipruimte wel geventileerd te zijn. Op het vochtscherm komt dan de ondervloer. Daar bovenop worden dan de planken gelegd. Vloerplanken (circa 200 cm lang en 18 cm breed) kunnen zwevend gelegd worden. Parket (circa 60 cm lang en 7cm breed) kunnen niet goed zwevend gelegd worden.
Er wordt vaak begonnen met leggen op de langste rechte lengte (muur). De eerste banen uitzetten kost vaak wat tijd. Er is namelijk geen muur recht. Zwevend gelegd vloeren kunnen niet strak tegen de muur gelegd worden. Er wordt altijd een zwelruimte vrijgelaten aan de lange kant. De kopsekanten kunnen theoretisch zeer krap tegen de muur gelegd worden omdat hout alleen in de breedte krimpt en uitzet. Laminaat werkt overigens rondom, dus overal circa 1 tot 1,5 cm vrijlaten).
De eerste baan wordt tegen afstandsblokjes gelegd die tussen de muur en de vloer worden geplaatst. De afstand die moet worden aangehouden is voor multiplanken circa 1,5 tot 2 cm. Voor massieve vloeren dient 1,8 cm tot 2,5 cm vrijgelaten te worden. Massieve vloeren kunnen tot een breedte van circa 5 tot  6 meter breed zwevend gelegd worden. Een multiplank tot circ a 8 meter breed. Laminaat tot circa 7 meter breed en lang. Voor multiplanken en massieve houten vloerdelen maakt de lengte van de ruimte niet uit omdat hout niet in de lengte "werkt".
Rond verwarmingsbuizen etc. moet ook rekening gehouden worden met de werking van het hout/laminaat. Alle kopse kanten lijmen wij met een 3d houtlijm. Dit om uitlopen te voorkomen. Dit voorkomt kopsekant naadjes.
Als de vloer helemaal gelegd is en aan de andere kant van de ruimte is ook een zwelruimte in acht genomen, dan kunnen de afstandblokjes vervangen worden door spanveren.
Soms is het handig op bepaalde delen niet alle kopsekanten te verlijmen als rekening gehouden moet worden met dat de vloer op een bepaald gedeelte op een gegeven moment losgehaald moet worden om bijvoorbeeld onder de vloer te kunnen of om rekening te houden met dat en werkende vloer wellicht nog eens een keer ingekort moet worden omdat hij wellicht eens klem komt te zitten. Meestal wordt daar rekening meegehouden met een massieve houten vloer.
De zwelruimte wordt afgedekt met een plint. Bij een massieve houten vloer is dit eigenlijk altijd een vlakkeplint. De vlakkeplinten worden gespijkert op de houten vloer. Niet verlijmen! Spijkertjes geven mee.
Een multiplank kan vaak ook afgewerkt worden met een opstaande plint. Laminaat kan ook met een opstaande plint worden afgewerkt.
Overgangen naar andere soorten vloeren worden vaak netjes gemaakt met een profiel. Profielen zijn gemaakt van aluminium of hout en komen in allerlei kleuren.
 

Verlijmd gelegd

Voordelen:
 • Ligt vast aan bestaande vloer en beweegt nauwelijks. Dus weinig geluid en dansende tafeltjes
 • Omdat de vloerplanken vastverlijmd zijn aan bestaande vloer werken ze weinig, dus weinig naadvorming.
 • verlijming in combinatie met een multiplank of tapis vloer is goed mogelijk op vloerverwarming(koeling) als hoofd of bijverwarming.

Nadelen:
 • Niet goed zelf te leggen. Verstandig om het aan de vakman over te laten
 • Duurder dan een zwevend gelegde vloer.
 • Als de vloer vervangen moet worden, kan hij als afgeschreven worden beschouwd (uitbreken!)
Een verlijmde vloer krimpt en zet ook uit door invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid in huis. Hierdoor kan een massieve planken vloer niet pas gezaagd worden tegen de muur. Plinten zijn dus nodig om de zwelnaad af te werken. De zwelruimte die vrijgelaten moet worden ligt rond de Omdat een verlijmde vloer minder werkt is wel altijd een  tot 1,5 cm. Een massieveplank werkt meer en heeft een bredere zwelnaad nodig dan een tapisvloer.
Een massieve plank, massief parket en tapis, dient altijd op een tussenvloer, vaak spaanplaat of andere geschikte plaat zoals multiplex, verlijmd te worden. Een multiplank kan vaak rechtstreeks verlijmd te worden.
Afwerking met een opstaande (hoge) plint mogelijk.Verlijmd leggen en spijkeren antieke eiken tapisvloer op vloerverwarming
Een verlijmde vloer wordt praktisch op dezelfde wijze gelegd als een zwevend te leggen vloer behalve dat er geen spanveren worden geplaatst en dat de planken worden verlijmd aan de bestaande vloer.
Er wordt lijm op de bestaande vloer gesmeerd waarin de vloerplanken worden gelegd.

Er zijn meer soorten houten vloeren die verlijmd kunnen worden gelegd, dan die zwevend gelegd kunnen worden. Smalle en korte stroken worden altijd verlijmd (soms ook gespijkerd) gelegd. Motiefvloeren zoals visgraat, hongaarsepunt, versaille, blokmotief etc. worden altijd verlijmd gelegd. 
Houten vloeren op vloerverwarming worden ook verlijmd gelegd omdat er geen lucht tussen de constructievloer en de houten vloer dient te zitten. De warmte doorgifte moet ideaal zijn.
De lijm wordt met een lijmkam aangebracht op de constuctievloer. De constructievloer kan van steen/cement zijn of van hout. Op houten planken bestaande vloeren dienen wel altijd eerst platen te worden verschroefd en verlijmd voordat daar bovenop de planken vloerdelen, parketstroken, tapisstroken of multiplank wordt verlijmd.