Wat is Olie, Lak en Was

 

Olie

Basis grondstof die gebruikt wordt voor olie is lijnolie. Bijna alle merken gebruiken deze grondstof als basis ingredient. Lijnzaadolie wordt al heel lang gebruikt voor het afwerken van houten vloeren. Aan de lijnolie zijn stoffen toegevoegd die het opdrogen van de olie versnellen. Er zijn grofweg 4 soorten olien.
 

Olie

Vele merken hebben olie. Olie wordt meestal natuur olie genoemd omdat de meeste toevoegmiddelen natuurlijke olien massieve eiken vloerdelengrondstoffen zijn.
 

Hardwaxolie

Hardwaxolie heeft als basis grondstof ook lijnzaadolie. Hierbij worden een aantal chemische grondstoffen toegevoegd.
In de praktijk is er nauwelijks verschil op te merken tussen beide soorten vloerolien. Olie en Hardwaxolie voldoen aan de strengste milieu normen die afgekondigd zijn in 2010.
Beide olie soorten worden bijna altijd aangebracht in twee lagen. Soms is 1 laag voldoende, bijvoorbeeld bij de Woca
 

Monocoat

monocoat bestaat voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen.
Wordt aangebracht in 1 laag. De Monocoat olie gaat een moleculaire reactie aan met het hout. Dit zorgt voor binding van de olie. 1 laag is voldoende.
 

1 of 2 componenten olie

Synthetische olie die veel in de projecten wordt gebruikt omdat de olie heel snel droogt. Vaak is 1 laag ook genoeg. Deze olie lijkt veel terrein te gaan winnen.
De olie wordt steeds meer op houten vloeren aangebracht die voor particulieren zijn bedoeld.

 

Karakteristiek Olie

Olie vergt meer onderhoud dan lak. De meeste houtliefhebbers vinden olie echter het mooiste om te zien. Olie is na droging erg mat en hierdoor tonen evt. krassen minder. En olie slijtage is herstelbaar! Ingelopen vuil is zonodig zelfs met staalwol (’00,) te verwijderen. Kleurmogelijkheid! Door het mengen met kleurpigmenten is bijna elke uitstraling te bereiken.

Let op! Gekleurde vloeren vragen meer aandacht dan transparante.
 

Uiterlijk:

Versterkt eigen kleur en nerfstuctuur van de vloer. Matte uitstraling.
 

Onderhoud:

preventief: buiten schoonloop roosters, binnen droogloopmat, dagelijks zand verwijderen.
aktief: af en toe met een uitgewrongen dweil schoonmaken met een speciale zeep (Client-Z), een schoonmaakmiddel welke een beschermend laagje achterlaat. Drie á vier keer naoliën per jaar.
 

Duurzaamheid:

Bij olie loop je niet op de olie maar op het hout. Een goed onderhouden olievloer zul je alleen willen schuren om eens de opgebouwde krassen te verwijderen.
 

Woonsituatie:

Omdat een olievloer herstelbaar is kan het in bijna alle gevallen worden toegepast. Omdat olie mat is zie je de krassen minder (hondennagels).
 

Lak

Een belangrijk bestanddeel van Lak is lijnolie. Lak maken is een zeer ingewikkeld proces dat met verhitting gepaard gaat. Vroegere lakken werden gemaakt op basis van terpentine(oplosmiddel). Tegenwoordig zijn de lakken op waterbasis.afzelia gelakt dubbele visgraat Haren Groningen
 

Oude en nieuwe Generatie lakken

De eerste lakken op waterbasis waren slechter dan de oude laksoorten op terpentine basis. Tegenwoordig zijn de lakken op waterbasis minstens even goed als de oude lakken. Een groot voordeel van de nieuwe laksoorten is dat zij veel minder schadelijk zijn voor de verwerkers en de gebruikers. De nieuwe lakken verkleuren ook minder onder invloed van zonlicht dan de oude soort lakken.
 

Karakteristiek Lak

Als de vloer wordt gelakt zullen 3, soms 4 lagen lak worden aangebracht. Ieder lakmerk werkt iets anders, maar de basis is bijna altijd een grondlaag, een tweede laag, na de tweede laag worden de houtvezeltjes licht afgeschuurd en dan volgt de derde en wellicht nog een vierde laklaag.
 

Onderhoud

Heeft u een lak afwerking dan is het raadzaam om buiten schoonloop roosters te plaatsen, binnen droogloopmat neer te leggen en goed op te passen met zand op de lak. Zand is feitelijk schuurpapier, dus het advies is zand dagelijks op te zuigen.
Een lak laag kan met het schoonhouden tegelijkertijd onderhouden worden. De vloer mag regelmatig met een onderhoud met onderhoudsolie houten vloerenuitgewrongen dweil schoon worden gemaakt. Ieder lakmerk heeft een schoonmaakmiddel dat ook een beschermlaagje achterlaat.
 

Duurzaamheid

De laklaag 5 tot 8 jaar mee. Dit houdt in dat de laag in die periode mooi is. Sommige mensen gebruiken de laklaag wel 20 soms zelfs 25 jaar. Meestal wordt de vloer niet intensief gebruikt en accepteren de gebruikers een steeds lelijker worden de laklaag.
Een laklaag is agressief te reinigen en inloop van vuil in de houtporien is niet mogelijk tenzij de lak versleten is.
Een laklaag is in principe niet tussentijds opnieuw te lakken. Het resultaat is vaak slecht. Het is niet onmogelijk, het ligt aan de kwaliteit van de bestaande laklaag en aan de soort lak.
Een laklaag is tussentijds op te knappen. Hiermee moet niet worden gewacht tot er veel krassen in de vloer zitten. Dan bent u te laat. Het is verstandig na een jaar of 3,4, of 5 de opnieuw te lakken. De vloer moet goed schoon worden gemaakt, daarna licht schuren en van twee nieuwe lagen voorzien.

Krassen op een gelakte vloer zijn dus praktisch nooit plaatselijk bij te werken!, maar wel minder zichtbaar te maken door gebruik van een Polymeer (Wis Was).
 

Woonsituatie:

Een lakafwerking is niet geschikt voor gezinnen met grote honden. De nagels zullen krassen veroorzaken.
Lak wordt vaak gekozen omdat het beter schoon te houden is dan olie. Met kleine kinderen is dit niet onbelangrijk.
 

Was


Was is een vettig materiaal dat gebruikt wordt om houten vloeren een beschermlaagje te geven. Was is één van de eerste materialen die gebruikt zijn om vloeren mee af te werken. Was geeft een hele specifieke kleur aan hout. Deze kleur is bij veel mensen geliefd. Het onderhoud dat een wasvloer heeft is niet zo geliefd. Voor de tweede wereld oorlog begon men vloeren al af te werken met was.

Was moet wekelijks worden aangebracht. Veel mensen schaften een electrische boenmachine aan om de was aan te brengen. Doordat een houten vloer veelvuldig in de was dient te worden gezet wordt de vloer wel steeds beter bestand tegen vocht en vuil. De bovenlaag van de was wordt wel altijd snel vies, en daarom is regelmatig boenen noodzakelijk. De houten vloeren zijn op den duur zeer goed beschermd.
 

Was wordt nog zelden gebruikt

Was wordt tegenwoordig niet meer verkocht op nieuwe vloeren. Wel wordt was nog aangebracht op oude vloeren of op nieuwe vloeren die nog de echte was uitstraling dienen te hebben. Dat gebeurt overigens nog zelden. Wij hebben het de laatste keer gedaan in de trouwzaal en nog een aantal andere ruimtes van het eeuwen oude gemeentehuis van Naarden.