Brede of Smalle vloerdelen aanschaffen?


"Brede vloerdelen geeft rust in de ruimte!" "Smal oogt drukker."


Massief houten planken en duoplanken

"Wilt u rust creëeren in uw gebruiksruimte, dan dragen brede, lange vloerdelen daar aan bij".
Een plank, of het nu een duoplank is of een massief houten plank, wordt als breed geschouwd als hij 20 cm of breder is.
Multiplank Duoplank Lamelparket Samengestelde plank toplaag plankMassief houten vloerplank
Smalle vloerdelen planken hebben een drukke uitstraling. Vroeger werden constructievloeren vaak gemaakt van grenen of vuren planken van circa 10 tot 16 cm breed. Deze vloeren hebben een drukke uitstraling in vergelijking met een vloer die gemaakt is uit brede vloerdelen.


Parket- en Tapisstroken

Een parket en/of tapisstroken vloer is gemaakt van smalle vloerdelen. De stroken zijn vaak niet breder dan 9 cm.
"Wilt u een chique uitstraling dan is een strak gelegde parket- of tapisstroken vloer wellicht de beste keuze". 
Een figuur/motiefvloer (bijvoorbeeld het visgraatmotief) is helemaal chique(klassiek)!


Bourgogne

Bourgogne zijn een soort tapis vloeren, dus dunne vloerdelen (9mm) verlijmd op een spaanplaat, maar wel breder dan tapis. Bourgogne kan tot circa 22 cm breed geleverd worden. De delen zijn ook lang. Een Bourgogne vloer heeft dan ook eiken bourgogne strookeen rustige uitstraling als deze bestaat uit brede vloerdelen (20 cm en breder).
Bourgogne vloeren gemaakt met smalle bougogne stroken ogen drukker, maar de vloeren zijn vaak wel heel strak en netjes te leggen. Dit maakt dat zij in vergelijking met bijvoorbeeld massieve parketstroken weer rustiger ogen.


Bamboe

Bamboe vloerdelen zijn gemaakt uit smalle stroken bamboe. Bamboe vloeren bestaan uit aan elkaar gelijmde strookjes. Dit systeem maakt het mogelijk vrijwel alle soorten vloeren te produceren. Er bestaan dan ook smalle en bredere bamboe-bamboe platte knopenvloerdelen. Bamboe heeft nagenoeg geen noesten. Wel zijn de ringen altijd zichtbaar. Deze ringen zijn altijd aanwezig en in een terugkerend patroon. De ringen liggen niet ver bij elkaar vandaan, dus als een bamboe vloer in een ruimte ligt, lijkt de vloer niet druk. Het oogt strak en modern, of het nu brede of smalle delen zijn.


Laminaat

Laminaatvloeren komen in alle soorten, kleuren en maten waarin "echte"houten vloeren worden geleverd. Breed geeft click laminaatrust, en smalle vloerdelen ogen iets druk.  
Antieke Vloerdelen

Oude antieke vloerdelen zijn slecht verkrijgbaar. Als oude planken al verkrijgbaar zijn, zijn het vaak grenen en vuren planken die vrijkomen bij de sloop van een oud pand. Grenen en vuren is veelvuldig gebruikt om verdiepings-constructievloeren van te maken. De planken zijn vaak niet al te breed en ruig. Deze planken worden zelden herplaatst. Het is tegenwoordig in Amsterdam wel een trend om oude grenen constructievloeren te gaan gebruiken als leefvloer. De brede vloerdelen ogen rustiger en de smalle druk.antiek oude eiken visgraat vloer houten amsterdam
Oude antieke vloerdelen gemaakt van een andere houtsoort dan grenen of vuren zijn zeer zelden verkrijgbaar.

Parketstroken zijn beter verkrijgbaar, maar alleen in Frankrijk en Oost-Europa. Omdat deze landen een rijke traditie hebben op het gebied van parketvloeren is daar nog wat te krijgen. Dit wordt echter wel met het jaar moeilijker. In Frankrijk worden bijna geen planken vloeren gebruikt. De meeste vloeren waar op geleefd wordt zijn parketvloeren. Dit is al meer dan 150 jaar zo. Grote gebouwen zoals villa's, landhuizen, overheidsgebouwen, kazernes etc. verbergen vaak enorme parketvloeren opppervlaktes.
 

Techniek

Smalle en brede houten voerdelen kunnen beide prima gedijen in een woonruimte of andere gebruiksruimte. Of een vloer verlijmd gelegd moet worden of dat zwevend gelegd kan worden, hangt van vele factoren af.

"Enkele algemene opmerkingen omtrend de aandachtspunten voor het kiezen van een passende legmethode zullen hieronder worden opgesomd."

  • 22cm en bredere massieve houten vloerplanken.
Bij voorkeur verlijmen op een spaanplaat tussenvloer.  
Kan zwevend gelegd worden tot een breedte van 5,50 meter van de ruimte. Is de kamer breder dan 5,50 meter dan wordt geadviseerd de vloer te verlijmen op een spaanplaat tussenvloer. De vloer kan uiteraard ook verlijmd worden als de kamer smaller is dan 5,50 meter. Hout werkt alleen in de breedte en niet in de lengte van de plank. Wij gaan er in bovenstaande regel van uit dat de planken met de lange kant van de ruimte worden mee gelegd.
  • Multiplank/duoplank
Multiplank kan in alle breedtes zwevend gelegd worden. Bij 26 cm of breder is het wellicht beter te verlijmen in verband met het lichtjes kunnen schotelen van deze brede planken. De multiplank kan altijd worden verlijmd. Meestal kan een multiplank rechtstreeks op de constructievloer worden verlijmd. Op een houtenplanken ondervloer is het soms verstandig een tussenvloer te verlijmen en daar bovenop de multiplank te verlijmen. Een houtenplanken ondervloer kan flink werken en het is niet verstandig dit direct door te geven op de multiplank, vandaar de stabiliserende tussenvloer.
  • Parket en Tapis
Parket en tapis worden altijd verlijmd (parket soms blind geschroefd vernageld, tapis altijd vernageld/gespijkerd) op een tussenvloer.
  • Bamboe
Afhankelijk van de uitvoering van de bamboevloerdelen kan zwevend gelegd worden of verlijmd. Zie hierboven de richtlijnen voor massieve planken, multiplanken/duoplanken en parket en tapis, deze zijn ook van toepassing op bamboe.
  • Laminaat
Laminaat wordt altijd zwevend gelegd op een zwevend gelegde tussenvloer (ondervloer). De klikverbinding hout het laminaat bij elkaar. Tot eind jaren negentig van de vorige eeuw werd laminaat ook wel verlijmd, tegenwoordig nooit meer)
 

Nieuws

In houten vloeren land is breed nog steeds de trend. De hele brede vloeren worden sinds kort echter niet meer veel gevraagd. De meest verkochte breedte is op dit moment 20 cm breed. Het smalle parket lijkt ook weer een revival te maken.