Vloerdelen

Vloerdelen is een algemene term voor houten vloerstroken en vloerplanken en laminaatplanken
Houten vloerdelen kunnen gemaakt zijn van wel 80 houtsoorten. Er is bijna geen houtsoort die niet gebruikt kan worden om vloerdelen van te maken.
 

Meest gebruikte houtsoort

De meeste gebruikte houtsoorten die in Nederland worden gebruikt voor vloerdelen zijn grenen, eiken, vuren, beuken, larix, acacia, kastanje, kersen, jatoba, merbau en afzelia.
 

Maatvoering

Vloerdelen komen voor in alle lengtes tot maximaal 8 meter. De meeste vloerdelen zijn niet langer dan 2.40 meter. 2.40 is een maat die dwars in een vrachtwagen past en lang genoeg is om een mooie planken vloer mee te maken.
 

Parket versus Planken vloerdelen

Parketstroken zijn ook vloerdelen. Parketstroken werden veel verkocht tot in de jaren 90 van de vorige eeuw. Sinds midden jaren 90 van de vorige eeuw is het aandeel parket in de verkochte hoeveelheid vloerhout enorm terug afgelopen.
Het aandeel planken is enorm toegenomen in de verkochte vloerdelen in Nederland.
Houten vloerdelen zijn samen met Laminaat de meest verkochte vloeren in Nederland.
  brede eiken vloerplanken massief hout op latten geschroefd

Laminaat vloeren

Laminaatplanken worden ook vloerdelen genoemd. Laminaat is nog steeds de meest verkochte vloer in Nederland. Er wordt jaarlijks circa 10 tot 16 miljoen vierkante meter laminaat verkocht in Nederland.
 

PVC vloeren

PVC wordt in toenemende mate verkocht. PVC wordt vaak omschreven als pvc stroken, en vaak niet als pvc vloerdelen. De afmetingen van PVC zijn gelijk aan afmetingen van laminaat, behalve de dikte. Laminaat is circa 6 tot 12 mm dik en PVC is tot 5 mm dik. PVC wordt verlijmd en laminaat wordt zwevend gelegd.