Leginstructie voor toepassing van ElastilonTips en leginstructie voor leggen met elastilon
 • De ondervloer (constructievloer) moet vlak en stevig zijn ( niet doorbuigen).
 • De temperatuur (normale kamertemperatuur ca. 18 graden) en luchtvochtigheid moet in orde zijn (tussen 50% en 65%), het pand moet glasdicht zijn, de verwarming moet werken. Zie ook (voor o.a. acclimatiseren) algemene leveringsvoorwaarden, informatieblad, checklist en een houten vloer werkt.

Legrichting vloerdelen:

De legrichting van de planken is van meerdere factoren afhankelijk. De aard van de ondergrond. Als de vloerdelen worden gelegd op bestaand parket of houten ondervloer dan is het mooiste de planken loodrecht ten opzichte van de bestaande planken ondervloer te leggen, dit vanwege de stabiliteit, stevigheid!

Indien in dezelfde richting gelegd wordt, gebruik dan een stevige ondervloer om wankelen nieuwe vloer te voorkomen wanneer betreden wordt. Voor de lichtinval: U kunt de planken voor het mooiste resultaat het beste in de richting van de lichtinval leggen.
De vorm van het vertrek: De planken kunnen dan het beste in de lengterichting worden gelegd. De vloer wordt gelegd in “wildverband”, zodat er geen terugkerend patroon in de vloer ontstaat.
Op de betonnen of houten ondervloer wordt een dampfolie gelegd in elkaar overlappende banen van 20-25 cm. De vloer moet heel vlak zijn om het systeem met Elastilon goed te laten functioneren. Zorgt u ervoor dat u geen houten vloer of ondervloer opsluit tussen 2 dampwerende lagen. Hierdoor kan het hout tussen de dampwerende lagen op termijn gaan rotten.
De kruipruimte moet goed geventileerd zijn, indien dit niet het geval is dan mag de dampfolie niet tot aan de muur gelegd worden, maar zal een ruimte van ca. 10 tot 20 cm vrij gelaten moeten worden tussen de muur en de dampfolie.

Leggen

 • 1. Hele vloer overal ca.16-25 mm* vrij van de muren gelegd worden met behulp van afstandsblokjes. Hoe ver van de muur, ligt aan de breedte van de kamer. Hoe breder de kamer hoe meer zwel ruimte u aan moet houden. Bij massief houten planken, min. 20mm op een breedte van de kamer van 5m1.
 • 2. Laat ook een zwelruimte vrij romdom bij bijvoorbeeld radiatorbuizen ed.
 • 3. Over de dampfolie wordt het ELASTILON gelegd met de beschermfolie naar boven, haaks op de legrichting van de vloerdelen, in banen naast elkaar uitgerold dwars op het hout: OVERLAPPEN MAG NIET!!
 • 4. Aan de zijde waar begonnen wordt met leggen, wordt de beschermfolie over een breedte van ongeveer 50 cm weggetrokken en teruggevouwen, zodat de kleeflaag tevoorschijn komt
 • 5. Op de vrijgekomen kleeflaag wordt een dubbelgevouwen losse ‘overlap’ beschermfolie gelegd, met de vouwkant naar de muurzijde. Als u geen hulpfolie heeft bijgeleverd, dan zet u de Elastilon ongeveer 20 à 30 cm omhoog tegen de muur. U haalt de beschermfolie van het elastilon af en trekt dit naar beneden zodat u een eerste baan heeft van hulpfolie om uw eerste plank op te leggen. Het Elastilon dat tegen de muur omhoog staat, snijdt u langs de muurkant af. Daarom is het altijd verstandig om iets meer Elastilon te bestellen dan uw oppervlakte.
 • 6. Op de losse ‘overlap’ worden de eerste vloerdelen gelegd. Aan de kopse zijde dienen de vloerdelen in messing en groef met houtlijm verlijmd te worden. Zodra de eerste banen overlangs goed gesloten in elkaar zijn gedreven, kan de losse beschermlaag eronder uitgetrokken worden. De eerste banen liggen nu meteen goed vast op de kleeflaag.
 • 7. Zodra de eerste banan overlangs goed gesloten in elkaar zijn gedreven, kan de losse beschermlaag er onder uitgetrokken worden. De eerste banen liggen nu meteen goed vast op de kleeflaag.
 • 8. De volgende banen kunnen vervolgens gelegd worden op de originele beschermlaag, die steeds na het leggen van één of meerdere banen onder de vloerdelen uitgetrokken wordt.
 • 9. tip voor het leggen. Indien u een l-vormige of een kamer heeft met een andere hoek heeft, kunt u het beste de eerste plank vanuit de hoek naar de muur leggen. Hiermee wordt bedoelt dat u de eerste plank bij de muur gelijk legt met de 90 graden hoek en dan de rij planken vanuit dat punt naar de muur door legt. De reden hiervoor is dat u nu een situatie creeert die uit praktische overwegingen handig is. Stel u heeft de vloer gelegd en hij gaat uitzetten tegen de muur aan. U zult hem dan moeten vrijzagen. Nu kunt u zonder dat u een heel gedeelte van de vloer moet open halen de eerste rij er uit halen en deze inkorten.
 • 10. Sommige kant en klaar vloeren moeten nadat ze gelegd zijn, nog een keer met onderhoudsolie behandeld worden. Dit kan 1, 2 à 3 keer nodig zijn, totdat de vloer goed verzadigd is. Hij is goed verzadigd als de vloer overal een klein beetje glanst.
 • 11. Tussen verschillende ruimtes wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren. Dit betekent dat een zwelruimte gelaten wordt vaak onder de deur. De zwelruimte wordt afgedekt met een profiel. In de ene ruimte is de temperatuur en/of luchtvochtigheid vaak anders dan in een andere ruimte, indien geen zwelruimte wordt aangehouden tussen de verschillende ruimtes dan is het mogelijk dat er verschil in werking kan optreden in de verschillende ruimtes en dat betekent dat er naden etc. kunnen ontstaan. Ook als de breedte van een vloer te groot wordt, wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren.
*Let op: als u opstaande plinten gebruikt, moet u er rekening mee houden dat deze 20mm dik zijn. Hierbij moet u dus een afstand van 18mm hanteren. De vloer heeft met een hoge plint dus minder werkingsvrijheid en daarom raden wij aan de hoge plint op een vlakplint van 32 mm te plaatsen zodat de vloer toch op een afstand van 20mm van de kanten gelegd kan worden. Dit geldt met name voor brede ruimtes, breder dan 3,5 m1 breed.

Zie ook www.elastilon.com voor meer informatie. U kunt hier ook leginstructie-filmpjes downloaden.

Garantie

Om aanspraak te kunnen maken op de produktgarantie dient te allen tijden de onderhouds- en leginstructie te worden nageleefd. In het bijzonder attenderen we u op de volgende plaatsingsvoorwaarden:
 • Voor installatie geruime tijd acclimatiseren.
 • Gebruik van een geschikt dampfolie.
 • Beschadigde of foutieve delen mogen niet worden verwerkt.
 • Geschikte relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 65% (tijdens acclimatiseren en na plaatsing).
 • Voldoende werkingsruimte (rondom aan de randen en bij vaste objecten).
 • Gebruik van dilatatieprofielen, zwelruimte aanhouden (bij grotere oppervlaktes en tussen verschillende ruimtes).
 • We raden het gebruik van glansmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen op de vloerdelen af, gebruik voorgeschreven middelen!

Warmwaterbuizen in de betonvloer

Let op; soms lopen er in de betonvloer cv buizen, warmwater buizen. Dit is een punt van aandacht. Als ze ondiep in de beton/zandcementdekvloer/anhidriet liggen kan de warmte die van de buizen afkomt een probleem vormen voor de verlijming of naadvorming ed. veroorzaken ook bij een zwevend gelegde vloer, of de met Elastilon gelegde vloer.
Bij onduidelijkheid kunt u contact opnemen met 1 van onze medewerkers.