Schuren en met de hand Afwerken met hardwaxolie"Er wordt afgeweken van de gebruiksaanwijzingen op de blikken, omdat olien van meubelen geldt."

Schuren en hand aanbrengen olie


Er zijn verschillende oliemerken. Onderstaande geldt niet voor iedere olie, vraag ons!

- Als de vloer is gelegd, eventueel de noesten opstoppen met houtkit en zaagmeel. Ongeveer 1 tot 3 uur laten drogen. De noesten en evt. legoneffenheden apart schuren met bv. een handschuurmachine met bv. korrel 60. Dit na eigen inzicht.

- Massief eiken vloer schuren met de woodboy in 2 schuurgangen: korrel 100 - 120, grove plekken kunnen met korrel 80 plaatselijk geschuurd worden voor dat de hele vloer geschuurd wordt.

- Massief grenen vloerdelen dient u, alleen met korrel 120 te schuren, en daarna nog 1 keer helemaal met een versleten (gebruikt) schuurnetje korrel 120 naschuren. Te grof schuren geeft schuurkringen.

- Multiplanken eiken alleen schuren met korrel 100 of 120.

- De vloer hoeft niet langdurig geschuurd te worden. Even raken en dan weer verder gaan! Altijd dunne zwarte pad als tussen laag op de woodboy plaatsen. Daarop kan het schuurnet “geplakt” worden. De schuurschijf op de vloer leggen, daarop de dunne zwarte pad leggen en dan de woodboy er op laten zakken. De zijkanten, onder radiatoren, waar u niet kunt komen met de woodboy, kunt u even met de hand schuren.

 

Olie aanbrengen


Na het schuren Hardwaxolie aanbrengen, inboenen, uit/droog-boenen, altijd deze 3 bewegingen afmaken. 
- Vloer goed stofvrij maken (niet met vocht!)! De luchtvochtigheid moet tussen 50 en 65% zijn en de temperatuur moet normale kamer temperatuur zijn. (18/19 graden), woning water en tocht dicht!

 

- Hardwaxolie voor gebruik goed roeren/schudden. U kunt de vloer per m2 behandelen. Dit betekent dat u de olie aanbrengt, inboent en uit/droog-boent per ongeveer 1m2 dat. Het is verstandig om het zo te doen om te snel op drogen van de hardwaxolie te voorkomen voordat het is uit/droog-geboend. Droogt de hardwaxolie uit voordat is uit/droog-geboend, dan is de kans groter op vlekkerigheid. (Tip: u kunt even oefenen op een overgebleven plank voor u begint).

- Per het ingebeelde vak (1m2) de hardwaxolie aanbrengen met waxborstel, verkrijgbaar bij ons, niet te dun en niet te dik. Hout moet overal geraakt zijn. Het is in dit geval zeker niet zo dat meer beter is!

- Na het aanbrengen van de olie even paar minuten laten intrekken (warme kamer korter dan koudere kamer), en dan met een niet pluizende doek stevig inboenen! Direct daarna uit/droog-boenen met een niet pluizende doek. Na het uit/droog-boenen moet de vloer eigenlijk al ‘droog’ aanvoelen. Dit betekent praktisch dat bij handoplegging de vloer droog aanvoelt.

- Tussen het aanbrengen van de olie en het uitpoetsen moet niet veel tijd zitten. Het beste is ongeveer 5 minuten intrektijd. Dus u kunt bijna in 1 keer doorgaan!

Tip: zorg ervoor dat u de kamer uitwerkt zodat u niet meer over de al ingeoliede vloer heen hoeft te lopen.

Als alle vakken zijn gedaan en de vloer is helemaal in-geolied en uitgeboend, dan 6 tot 12 uur laten drogen, afhankelijk van klimatologische omstandigheden. De hardwaxolie moet goed droog zijn, voor de tweede laag mag worden aangebracht. Beter iets langer wachten dan te vroeg de 2e laag aanbrengen.
De tweede laag (2 lagen is voldoende voor eiken vloeren) en de derde laag (alleen bij grenen hout) dienen op dezelfde manier als de eerste laag te worden aangebracht. Tussen het aanbrengen van de verschillende lagen hoeft niet geschuurd te worden!


Drogen

- Na aanbrengen van de laatste laag, minimaal 24 uur laten drogen. Daarna kunt u proberen voorzichtig de vloer te betreden. Ziet u dat u voetstappen krijgt dan is de vloer nog niet goed uitgedroogd.

- Eerste 2 weken heel voorzichtig met vocht en vuil, minimaal 2 weken niet dweilen. Water op de vloer geef

Dus met sokken (zweet) op de vloer ook heel voorzichtig zijn. In een normale situatie is na twee tot drie weken de hardwaxolie uitgehard en is hij bestand tegen water en vuil en mag 1 keer per 2 weken gedweild worden, uiteraard met een uitgewrongen dweil. Hoe meer u dweilt, hoe meer u de vloer moet onderhouden met onderhoudsolie. Een goede manier om de vloer schoon te houden is gebruik te maken van staalwol 00. U kunt uw hele vloer hiermee schoonvegen. U moet
uiteraard niet te hard poetsen en wrijven met de nerf van het hout mee. In plaats van te dweilen kunt u  de vloer ook schoonhouden met staalwol 00.
 

  • - Een met hardwaxolie behandelde vloer dient u te onderhouden met onderhoudsolie (wit, naturel of bruin). Afhankelijk van de kleurafwerking van uw vloer, kiest u een onderhoudsolie. Onderhoudsolie en
    gebruiksaanwijzing is verkrijgbaar bij ons. 

Waarschuwing:

In olie en wax gedrenkte doeken, schijven, borstels etc. in water spoelen en in de open lucht uitgevouwen laten
drogen. Eventueel verbranden. Ze zijn Zelfontvlambaar!!!, Heeft u electrische kachels of gaskachels ed., dan
alleen in goed geventileerde ruimtes oliën/lakken ivm ontvlambaarheid olie/lak.