Het leggen van een vloer met Softlux rubber drukstrips



Softlux rubber drukstrips worden gebruikt ipv spanveren omdat sommige wanden niet geschikt zijn om spanveren tegen aan te zetten, ze zullen de wand kapot kunnen drukken (gips wanden).
  • De ondervloer moet vlak en stevig zijn ( niet doorbuigen).
  • De temperatuur (normale kamertemperatuur) en luchtvochtigheid moet in orde zijn, het pand moet glasdicht zijn, de verwarming moet werken. Zie ook (voor o.a. acclimatiseren) algemene leveringsvoorwaarden, informatieblad, checklist en een houten vloer werkt.
Zorgt u ervoor dat u geen houten vloer of ondervloer opsluit tussen 2 dampwerende lagen. Hierdoor kan het hout tussen de dampwerende lagen op termijn gaan rotten. De kruipruimte moet goed geventileerd zijn, indien dit niet het geval is dan mag de dampfolie niet tot aan de muur gelegd worden, maar zal een ruimte van ca. 10 tot 20 cm vrij gelaten moeten worden tussen de muur en de dampfolie.

Mocht U twijfelen dan kunt U ons gerust bellen. Met behulp van afstandblokjes (die bij ons verkrijgbaar zijn) kunt U de afstand bepalen.
 

Legrichting vloerdelen:

De legrichting van de planken is van meerdere factoren afhankelijk.
De aard van de ondergrond. Als de vloerdelen worden gelegd op bestaand parket of houten ondervloer dan is het mooiste de planken loodrecht ten opzichte van de bestaande planken ondervloer te leggen, vanwege stabiliteit, stevigheid! Indien in dezelfde richting gelegd wordt, gebruik dan een stevige ondervloer om wankelen nieuwe vloer te voorkomen wanneer betreden wordt.
 

Lichtinval:

U kunt de planken voor het mooiste resultaat het beste in de richting van de lichtinval leggen.
 

De vorm van het vertrek:

De planken kunnen dan het beste in de lengterichting worden gelegd. De vloer wordt gelegd in“wildverband”, zodat er geen terugkerend patroon in de vloer ontstaat.

Leg eerst de dampfolie in elkaar overlappende lagen 20 tot 25 cm (evt. aftapen) en daarna de ondervloer. De ondervloer moet dwars onder de te leggen vloerdelen komen te liggen.
  • Zet afstandblokjes van ± 20 mm dikte tegen de muur*, hoe breder de vloer hoe groter de zwelruimte. Bij twijfel belt u ons. Vloer hout krimpt en zet uit in de breedte onder invloed van toe- en afnemen luchtvochtigheid - Leg vervolgens de planken en laat ook bij de laatste plank een ruimte van ± 20 mm of meer vrij. Het is niet aan te raden om een massief houten vloer te leggen in een kamer die breder is dan ca. 5 m1 vanwege de werking van hout.
  • Pak de Softlux rubber drukstrippen. Deze strippen zijn 45 cm lang. Uit elke strip kunt u 4 à 5 stukjes rubber knippen. Deze strips worden geplaatst tussen de muur en de planken. Soms dus dubbele stripjes plaatsen. Wanneer de strips zijn geplaatst kunt u de afstandblokjes verwijderen
  • Laat ook een zwelruimte bij bijvoorbeeld radiatorbuizen ed.
  • Tussen verschillende ruimtes wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren. Dit betekent dat een zwelruimte gelaten wordt vaak onder de deur. In de ene ruimte is de temperatuur en/of luchtvochtigheid vaak anders dan in een andere ruimte, indien geen zwelruimte wordt aangehouden tussen de verschillende ruimtes dan is het mogelijk dat er verschil in werking kan optreden in de verschillende ruimtes en dat betekent dat er naden etc. kunnen ontstaan. Ook als de breedte van een vloer te groot wordt, wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren.
  • Drukstrips op de lange kant plaatsen, ± 80 à 100 cm van elkaar
  • Alle kopse kant verlijmen.
  • De drukstrips mogen niet boven het vloer oppervlak uitkomen
  • Sommige “kant en klaar” vloeren moeten nadat ze gelegd zijn, nog een keer met onderhoudsolie behandeld worden. Dit kan 1, 2 à 3 keer nodig zijn, totdat de vloer goed verzadigd is. Hij is goed verzadigd als de vloer overal een klein beetje glanst. Vraag ons voor meer informatie!

Tip voor het leggen.

Indien u een l-vormige of een kamer heeft met een andere hoek heeft, kunt u het beste de eerste plank vanuit de hoek naar de muur leggen. Hiermee wordt bedoelt dat u de eerste plank bij de muur gelijk legt met de 90 graden hoek en dan de rij planken vanuit dat punt naar de muur door legt. De reden hiervoor is dat u nu een situatie creeert die uit praktische overwegingen handig is. Stel u heeft de vloer gelegd en hij gaat uitzetten tegen de muur aan. U zult hem dan moeten vrijzagen.
Nu kunt u zonder dat u een heel gedeelte van de vloer moet open halen de eerste rij er uit halen en deze inkorten.
 

Plinten

*Let op: als u opstaande plinten gebruikt, moet u er rekening mee houden dat deze 20mm dik zijn. Hierbij moet u dus een afstand van 18mm hanteren. De vloer heeft met een hoge plint dus minder werkingsvrijheid en daarom raden wij aan de hoge plint op een vlakplint van 32mm te plaatsen zodat de vloer toch op een afstand van 20mm van de kanten gelegd kan worden.
Dit geldt met name voor bredere ruimtes, breder dan 3,5 m1.
 

Garantie

Om aanspraak te kunnen maken op de produktgarantie dient te allen tijde de onderhouds- en leginstructie te worden nageleefd.
In het bijzonder attenderen we u op de volgende plaatsingsvoorwaarden:
  • Voor installatie geruime tijd acclimatiseren
  • Gebruik van een geschikt dampfolie
  • Beschadigde of foutieve delen mogen niet worden verwerkt
  • Geschikte relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 65% (tijdens acclimatiseren en na plaatsing)
  • Voldoende werkingsruimte (rondom aan de randen en bij vaste objecten)
  • Gebruik van dilatatieprofielen, zwelruimte aanhouden (bij grotere oppervlaktes en tussen verschillende ruimtes)
  • We raden het gebruik van glansmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen op de vloerdelen af, gebruik onze middelen!
Let op; soms lopen er in de betonvloer cv buizen, warmwater buizen. Dit is een punt van aandacht. Als ze ondiep in de beton/zandcementdekvloer/anhidriet liggen kan de warmte die van de buizen afkomt een probleem vormen voor de verlijming, en naadvorming ed. kan ontstaan, ook bij een zwevend gelegde vloer.
Bij onduidelijkheid kunt u contact opnemen met 1 van onze medewerkers.