Schuren en Machinaal olie aanbrengen met de woodboy"Er wordt afgeweken van de gebruiksaanwijzingen op de blikken."

Schuren en machinaal olie aanbrengen

 • Als de vloer is gelegd, eventueel de noesten opstoppen met houtkit en zaagmeel. Ongeveer 1 tot 3 uur laten drogen. De noesten en evt. legoneffenheden apart schuren met bv. een handschuurmachine met bv. korrel 60. Dit naar eigen inzicht.
 • Massief eiken vloer schuren met de woodboy in 2 schuurgangen: korrel 100 -120, grove plekken kunnen met korrel 80 plaatselijk geschuurd worden.
 • Massief grenen vloerdelen dient u, alleen met korrel 120 te schuren, en daarna nog 1 keer helemaal met een versleten (gebruikt) schuurnetje korrel 120 naschuren. Te grof schuren geeft schuurkringen.
 • Multiplanken eiken alleen schuren met korrel 100 of 120.
 • De vloer hoeft niet langdurig geschuurd te worden. Even raken en dan weer verder gaan! Altijd dunne zwarte pad als tussen laag op de woodboy plaatsen. Daarop kan het schuurnet “geplakt” worden. Hoe? De schuurschijf op de vloer leggen, daarop de dunne zwarte pad leggen en dan de woodboy er op laten zakken. De zijkanten, onder radiatoren, waar u niet kunt komen met de woodboy, kunt u even met de hand schuren.
Na het schuren Hardwaxolie aanbrengen, inboenen, uit/droog-boenen! Altijd deze 3 bewegingen afmaken.
 • Vloer goed stofvrijmaken (niet met vocht!)! De luchtvochtigheid moet tussen 50 en 65% zijn en de temperatuur moet normale kamer temperatuur zijn. (ca. 18/19 graden), woning water en tocht dicht!
 • Hardwaxolie voor gebruik goed roeren/schudden. Hardwaxolie eerst aanbrengen langs de kanten waar u niet kunt komen met de Woodboy. Dit kan met de waxborstel, verkrijgbaar bij Holtzvloeren, daarna 5 minuten laten intrekken en dan direct stevig inwrijven met niet pluizende doek en daarna direct ‘droog’ uitwrijven met niet pluizende doek. Vervolgens kunt u met de rest van de vloer beginnen.
 • U gaat de vloer denkbeeldig verdelen in vakken van ongeveer3-5 m2. Per vak gaat u nu de hardwaxolie aanbrengen inboenen en droogboenen. De reden hiervoor is dat niet te lang gewacht kan worden ivmdroog tijd van de olie.(Tip: u kunt even oefenen op een overgebleven plank voor u begint)
 • Per het ingebeelde vak de hardwaxolie aanbrengen met waxborstel, verkrijgbaar bij ons, niet te dun en niet te dik. De olie moet overal geraakt zijn. Het is in dit geval zeker niet zo dat meer beter is!
 • Direct na het aanbrengen van de olie (beste is olie 5 minuten te laten intrekken) de witte boenpad onder de woodboy zetten en de vloer inboenen met deze pad.
 • Tussen het aanbrengen van de olie en het inboenen en droogboenen met de woodboy moet zo weinig mogelijk tijd zitten. Dus in 1 keer doorgaan!
 • Tip: zorg ervoor dat u de kamer uitwerkt zodat u niet meer over de al geoliede vloer heen hoeft te lopen.
 • Direct na het inboenen met de witte pad, witte pad verwijderen en de grijze viltpad onder de woodboy zetten en de vloer uit/droog-boenen met deze pad. Goed “droog” uitboenen! Uitboenen met katoendoek om witte pad heen is ook mogelijk.
Tussen het inboenen van de olie met de woodboy en het uit- cq droogboenen met de viltpad moet zo weinig mogelijk tijd zitten, Dus in 1 keer doorgaan!
Als alle vakken zijn gedaan en de vloer is helemaal ingeboend en uit/droog-geboend, dan 6 tot 12 uur laten drogen, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden.
De hardwaxolie moet goed droog zijn, voor de tweede laag mag worden aangebracht. Goed droog betekent dat vloer bij hand oplegging droog voelt. De tweede laag (2 lagen is voldoende voor eiken vloeren) (en de derde laag, alleen bij grenen hout) dient(en) op dezelfde manier als de eerste laag te worden aangebracht. Tussen het aanbrengen van de verschillende lagen hoeft niet geschuurd te worden!
 • Na aanbrengen van de laatste laag, minimaal 24 uur laten drogen. Daarna kunt u proberen voorzichtig de vloer te betreden. Ziet u dat u voetstappen krijgt dan is de vloer nog niet goed uitgedroogd.
 • Eerste 2 weken heel voorzichtig met vocht en vuil, minimaal 2 weken absoluut niet dweilen. Water op de vloer geeft direct vlekken. Dus met sokken (zweet) op de vloer ook heel voorzichtig zijn. In normale omstandigheden is na twee tot drie weken de hardwaxolie uitgehard en is hij bestand tegen water en vuil en mag 1 keer per 2 weken gedweild worden, uiteraard met een uitgewrongen dweil. Hoe meer u dweilt, hoe meer u de vloer moet onderhouden met onderhoudsolie. Een goede manier om de vloer schoon te houden is gebruik te maken van staalwol 00. U kunt uw hele vloer hiermee schoonvegen. U moet uiteraard niet te hard poetsen en wrijven met nerf van hout mee!. In plaats van dweilen kunt u de vloer dus ook schoonhouden met staalwol 00. Hardwaxolie is goed droog als waterdruppels parelen op vloer!
 • Een met hardwaxolie behandelde vloer dient u te onderhouden met onderhoudsolie (wit, naturel of bruin). Afhankelijk van de kleurafwerking van uw vloer, kiest u een onderhoudsolie. Onderhoudsolie en gebruiksaanwijzing is verkrijgbaar bij ons.
Tip: Maak eerst een proefplankje. De hardwaxolie is oplosbaar met terpentine.Waarschuwing: In olie en wax gedrenkte doeken, schijven, borstels etc. in water spoelen en in de open lucht, uitgevouwen laten drogen. Eventueel verbranden. Ze zijn Zelfontvlambaar!!!. Heeft u electrische of gaskachels ed., dan alleen in goed geventileerde ruimtes oliën/lakken ivm ontvlambaarheid olie/lak Mochten er onduidelijkheden zijn neemt u dan gerust contact op met ons! Niet iedere olie heeft dezelfde gebruiksaanwijzing.