Het (dagelijks)onderhoud van een houten vloer


Hardwaxolie behandele vloer:


Algemeen onderhoud houten vloeren
 • Een met hardwaxolie van ons huismerk, (er zijn ook andere waar hele andere protocollen voor gelden) behandelde vloer dient u te onderhouden met onderhoudsolie. Onderhoudsolie is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, naturel en bruin.
 • Afhankelijk van de kleurafwerking van uw vloer, kiest u een onderhoudsolie. Onderhoudsolie is verkrijgbaar bij. (let op: na gebruik minimaal 2 weken niet dweilen, zie onder).
 • Onderhoudsolie wordt preventief gebruikt. Als de vloer doffe plekken begint te vertonen, dan is dit een teken dat er onderhoudsolie opgebracht dient te worden. Beter is dat u veel belopen plekken 2 tot 4 keer per jaar even in de onderhoudsolie zet. De onderhoudsolie dient ter aanvulling van de versleten hardwaxolie laag.
 • Voor gelakte vloeren geldt een ander onderhouds advies. Vraagt u dit even aan ons, of mail.

Het aanbrengen van onderhoudsolie:
 • Voor gebruik goed roeren/schudden en lees altijd de gebruiksaanwijzing. Maak de vloer eerst stofvrij. Onderhoudsolie is het makkelijkst aan te brengen met een plantenspuit (of oude Glassex flacon), waarna u het direct met een droge doek uitwrijft. Als u het op deze manier aanbrengt, zal het zeer dun op de planken komen, waardoor het snel droog is (4 tot 12 uur) en waardoor er praktisch geen kleurverschillen waarneembaar zijn. Ook kunt u de onderhoudsolie aanbrengen met een niet pluizende doek, zoals voorgeschreven op het blik. Onderhoudsolie nooit gebruiken nadat de vloer net gelegd is, tenzij door ons geadviseerd. Niet aanbrengen op een vochtige ondergrond, het liefst wel op een schone!

Hoe vaak moet u de onderhoudsolie aanbrengen:
 • Om uw vloer goed te onderhouden moet u de vloer gemiddeld 1 tot 4 x per jaar (preventief) behandelen met onderhoudsolie. Dit wil zeggen: de veel belopen plekken en de plekken die dof aandoen. Op sommige plekken moet dit misschien vaker dan 1 tot 4 x per jaar, bijvoorbeeld in de keuken heb je meer slijtage.
 • Sommige kant en klaar vloeren dienen nadat ze gelegd zijn door de klant nog 1, 2 à 3 keer in de onderhoudsolie gezet te worden. Dit dient om de vloer echt volledig te verzadigen met de Hardwaxolie. Hij is goed geolied als de vloer iets glimt.
Nadat dit gebeurd is kunt u de vloer normaal onderhouden zoals op deze pagina is weergegeven. Vraag altijd ons of de vloer nog in de onderhoudsolie gezet dient te worden nadat hij is gelegd als u twijfelt!

Het dweilen, schoonmaken van een vloer:
 • Nadat de vloer gelegd is moet u voorkomen dat er water of andere vloeibare stoffen op de vloer komen. Water of andere vloeistoffen op de vloer geeft direct vlekken! De vloer moet namelijk nog uitharden. Dit duurt minimaal 2 weken, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid en luchtventilatie. Kan dus ook 3 of meer weken duren.
 • Nadat een vloer behandeld is met hardwaxolie of onderhoudsolie mag u minimaal 2 weken niet dweilen. Zowel een onbehandelde vloer als een kant en klare vloer mogen na het leggen minimaal 2 weken niet gedweild worden. Probeer altijd even ergens in een hoek of de hardwaxolie goed is uitgehard voordat u gaat dweilen. De hardwaxolie is nog niet goed droog als er na het opbrengen van water, er kringen en/of witte stipjes achterblijven. Water moet parelen op vloer!
 • Als u de vloer wilt dweilen, adviseren wij vloercleaner in het dweilwater. Vloercleaner voedt de planken en zorgt voor een natuurlijk mooie glans. Bij gebruik andere middelen vervalt de garantie.
 • Hoe meer u dweilt, hoe meer u de vloer moet voeden met onderhoudsolie. Bij iedere dweilbeurt slijt de hardwaxolie laag een heel klein beetje. U kunt de vloer ook schoonmaken met staalwol 00. De vloer is ook volledig schoon te houden met deze staalwol. De slijtage van de hardwaxolie laag is minder. De staalwol 00 kan ook goed gebruikt worden om vlekken te verwijderen. Zorg er in ieder geval voor dat u niet te hard wrijft. Gebruik tijdens het wrijven een klein beetje onderhouds olie. Wrijf altijd met de hout nerf mee! In plaats van het gebruik van de staalwol 00 kunt u voor het verwijderen van vlekken ook de achterkant van een schuursponsje gebruiken in combinatie met een klein beetje onderhoudsolie.
 • Dweil altijd met een klamvochtige dweil en zeker niet te nat. Beperk het dweilen tot max. 1 keer per week. Te veel dweilen geeft extra slijtage van de hardwaxolie. U hoeft de vloer niet te dweilen. Het is niet essentieel voor het behoud van uw vloer. Sommige klanten vegen en stofzuigen de vloer alleen in combinatie met 1 tot 4 x p/j behandelen met onderhoudsolie. Dit werkt ook prima! Onderhoud van uw vloer is vanzelfsprekend van essentieel belang voor het behoud van uw vloer. Onderstaand algemeen advies geldt voor het dagelijks onderhoud van uw vloer. Om uw vloer in goede staat te houden, dienen onderstaande punten altijd in acht te worden genomen.
 • Zorg bij inloop van buiten, dus bij de deuren, altijd voor een goede mat, die ervoor zorgt dat vuil en vocht zoveel mogelijk opgenomen wordt. Wij verkopen zowel kokosmatten als schoonloopmatten.
 • U dient meubilair, zoals stoelen en kasten altijd van viltdopjes/strips te voorzien om krassen en beschadigingen te voorkomen. Wij verkopen Viltglijders in diverse maten. Plaats geen plantenbakken met gaten op de vloer!
 • Zand en vuil werken als schuurpapier. Verwijder daarom zand en vuil direct met een stofzuiger of stofwisser.
 • Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing op de verpakking en controleer de houdbaarheidsdatum van de onderhoudsproducten. Onderhoudsolie altijd goed doorroeren en vloercleaner altijd goed schudden voor gebruik.
 • Voordat de vloer onderhouden wordt, dient de vloer altijd eerst stofvrij gemaakt te worden. Dit kunt u doen met de stofzuiger en/of stofwisser.
 • Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de relatieve luchtvochtheid (tussen 50-65% houden), in de ruimte waarin de vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid kunt u controleren met behulp van een hygrometer, verkrijgbaar bij ons. (U heeft geen garantie op de vloer indien luchtvochtigheid niet in orde is. Er kunnen krimpnaden, scheuren ontstaan en de vloer kan hol of bol komen te staan.)
 • Plaats de eerste vier maanden geen vloerkleden i.v.m. verkleuren van uw vloer. Na 4 tot 6 maanden is de vloer op kleur.
 • Uw parket/houten/laminaat vloer is een gebruiksvoorwerp. Accepteer dat er na verloop van tijd ‘leefsporen’ in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt.