Parket Stroken/planken lijmen op spaanplaat of andere houtenvloer


Constructievloer

De ondervloer moet vlak en stevig zijn ( niet doorbuigen) om Parket stroken/planken te verlijmen op spaanplaat of andere houten vloer. De temperatuur (normale kamertemperatuur) en luchtvochtigheid moet in orde zijn, het pand moet water en glasdicht zijn, de verwarming moet werken. Zie ook (voor o.a. acclimatiseren) algemene leveringsvoorwaarden, informatieblad en checklist.

Zorgt u ervoor dat u geen houten vloer of ondervloer opsluit tussen 2 dampwerende lagen. Hierdoor kan het hout tussen de dampwerende lagen op termijn gaan rotten. De kruipruimte moet goed geventileerd zijn. Mocht U twijfelen dan kunt U ons gerust bellen.

Legrichting vloerdelen

De legrichting van de planken is van meerdere factoren afhankelijk.
De aard van de ondergrond. Als de vloerdelen worden gelegd op bestaand parket of houten ondervloer dan is het mooiste de planken loodrecht ten opzichte van de bestaande planken ondervloer te leggen, vanwege stabiliteit, stevigheid! Indien in dezelfde richting gelegd wordt, gebruik dan een stevige ondervloer om wankelen nieuwe vloer te voorkomen wanneer betreden wordt.

Voor de lichtinval

Kunt u de planken voor het mooiste resultaat het beste in de richting van de lichtinval leggen. De vorm van het vertrek: de planken kunnen dan het beste in de lengterichting worden gelegd. De vloer wordt gelegd in “wildverband”, zodat er geen terugkerend patroon in de vloer ontstaat. Met patroon vloer geldt bovenstaande niet.

Lijmen

- Ondervloer stofvrij maken
- Zet afstandblokjes minimaal ca.10mm tot ca.20 mm dikte tegen de muur*, hoe breder de vloer hoe groter de zwelruimte. Bij twijfel belt u ons.
- Gebruiksaanwijzingen lezen en houdbaarheid lijm controleren.
- Lijm aanbrengen met lijmkam 4 mm ter breedte van 3 stroken, lees gebruiksaanwijzing op verpakking.
- Daarna het vloermateriaal verwerken per rij. Zorg er voor dat u eerst de eerste rij hebt uitgezet voordat u gaat lijmen.
Als u lijm heeft aangebracht kunt u de eerste rij goed verlijmen omdat u de eerste rij al uit geprobeerd heeft zonder lijm.
- Lijm heeft altijd droog tijd. Indien de lijm nog niet droog is kunt u wanneer u over de planken loopt de planken uit elkaar lopen. Probeer altijd voorzichtig of de materialen al goed vast zitten voordat u er overheen loopt. In o.a. koude kamertemperaturen droogt de lijm over het algemeen langzaam
- Daarna het overige materiaal verwerken.
- Planken direct verwerken na aanbrengen lijm.
- Laat ook een zwelruimte rondom bij bijvoorbeeld radiatorbuizen ed.
- Tussen verschillende ruimtes wordt heel soms geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren. Dit betekent dat een zwelruimte gelaten wordt vaak onder de deur. In de ene ruimte is de temperatuur en/of luchtvochtigheid vaak anders dan in een andere ruimte, indien geen zwelruimte wordt aangehouden tussen de verschillende ruimtes dan is het mogelijk dat er verschil in werking kan optreden in de verschillende ruimtes en dat betekent dat er naden etc. kunnen ontstaan. Ook als de breedte van een vloer te groot wordt, wordt geadviseerd een dilatatieprofiel te monteren. Bij een verlijmde vloer hoeft echter alleen in extreme breedtes of omstandigheden een dilatatieprofiel gemonteerd te worden.

Onderhoudsolie

- Sommige kant en klaar vloeren moeten nadat ze gelegd zijn, nog een keer met onderhoudsolie behandeld worden.
Dit kan 1, 2 à 3 keer nodig zijn, totdat de vloer goed verzadigd is. Hij is goed verzadigd als de vloer overal een klein beetje glanst. Vraag ons voor meer informatie!

CV buizen

Let op; soms lopen er in de betonvloer cv buizen, warmwater buizen. Dit is een punt van aandacht. Als ze ondiep in de beton/zandcementdekvloer/anhidriet liggen kan de warmte die van de buizen afkomt een probleem vormen voor de verlijming, en naden ed. in de vloer veroorzaken.

Garantie

Om aanspraak te kunnen maken op de produktgarantie dient te allen tijde de onderhouds- en leginstructie te worden nageleefd.
In het bijzonder attenderen we u op de volgende plaatsingsvoorwaarden:
- voor installatie geruime tijd acclimatiseren.
- gebruik van een bestaande vloer; niet te vochtige bestaande vloer, goede hechtings mogelijkheid lijm, etc.
- beschadigde of foutieve delen mogen niet worden verwerkt, sommige planken zijn niet geschikt voor verlijming.
- geschikte relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 65% (tijdens acclimatiseren en na plaatsing).
- voldoende werkingsruimte (rondom aan de randen en bij vaste objecten).
- gebruik van dilatatieprofielen, zwelruimte aanhouden (bij grotere oppervlaktes en tussen verschillende ruimtes).
- we raden het gebruik van glansmiddelen en agressieve schoonmaakmiddelen op de vloerdelen af. Gebruik onze producten!
Bij onduidelijkheid kunt u contact opnemen met 1 van onze medewerkers