Levensduur


Alle vloerhoutsoorten die gebruikt worden gaan mits niet in een afgesloten vochtige ruimte minimaal 40 jaar prima mee. Enorme levensduur is normaal!Hardhout
Vloerdelen gemaakt van een hardhout soort gaat gemakkelijk 100 jaar mee, vaak zonder dat er echt veel schade is aangericht aan het oppervlak van de vloerplanken. Als het oppervlak van de vloerplanken niet zo netjes meer is kunnen de vloerdelen worden geschuurd. Er gaat circa een 0.5 milimeter tot 0.8 milimeter verloren door het schuren.

Na het schuren is het hout weer als nieuw.

Zachthout

Vloerdelen gemaakt van een Zachthout soort, meestal naaldhout, gaat zeker 100 jaar mee. De vloerdelen zullen sneller dan hardhout behoorlijk verweerd zijn en zullen flink geschuurd moeten worden om weer netjes te krijgen. Er gaat door het schuren circa 0.8 tot 1.2 milimeter hout verloren.

Na het schuren is het hout weer als nieuw.


"Zachthout krast sneller en dieper dan hardhout."
 

Als het hout kan ademen dan zal het niet snel verrotten. Vloerhout ligt binnen en wordt daarom niet snel bloodgesteld aan extreme klimatologische omstandigheden. Het teveel aan vocht dat in het hout kan trekken in bepaalde natte seizoensomstandigheden, zal er ook weer voor een groot gedeelte uit trekken. Dan zal er geen blijvende schade of rot optreden.

Laminaat

Laminaat gaat 5 tot 40 jaar mee. De fabrikanten geven op het verpakkingsmateriaal aan hoelang zij garantie geven op het doorslijten van de toplaag en op kleurbehoud.
Ook wordt aangegeven op het verpakkingsmateriaal waarvoor het laminaat geschikt is. 
Klasse 32 is geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik.
Klasse 33 is geschikt voor licht bedrijfsmatig gebruik.