Borstelen

Borstelen is een verouderingstechniek die het zachtere hout wegslaat aan het oppervlak van een houten vloerdeel. Hout heeft niet overal een even harde structuur. Er zit een beetje verschil in de hardheid.borstelen houten vloeren
Borstelen wordt gedaan om een nieuwe vloer ouder te laten lijken.

Houten vloerdelen worden uit grove vloerdelen geschaafd. Na het schaven zijn de vloerdelen glad.

Het oppervlak van een vloerplank of parketstrook is na het borstelen niet meer zo vlak als de vloerdelen waren na het schaven. Dit maakt dat het lijkt alsof de vloerdelen uitgesleten zijn door gebruik.

Het is namelijk zo dat vloerdelen door gebruik slijten. Het heen en weer schuivelen over een vloer brengt wrijving op de vloer die het hout heel langzaam aan doet slijten.
Een vloer die reeds 100 jaar gebruikt is vertoont looppaden en plekken onder de tafel die meer versleten zijn dan plekken waar de gebruikers minder vaak komen.
Deze slijtplekken worden met het borstelen machinaal aangebracht op nieuwe vloerdelen.
Een geborstelde vloer heeft een andere uitstraling dan een nieuwe vloer die niet is geborsteld. Dit verschil is heel belangrijk voor de sfeer die een vloer met zich brengt. 
In een oud huis hoort een vloer die ook oud is. Omdat er verouderd nieuw hout is, kan de klant toch een "oude look" in huis halen.

"Borstelen gaat vaak samen met de verouderingstechniek roken."