Trommelen


"Vloerdelen trommelen is één van de meest gebruikte methoden om nieuwe vloerdelen te verouderen."

Een oude vloer is vaak beschadigd door gebruik. Beschadigde houtenvloerdelen worden dan ook vaak geassocieerd metTrommelen is verouderen houten vloeren een oude vloer.

Houten vloeren die al vele jaren in een gebruiksruimte zoals een woonkamer, hal of keuken liggen, worden belopen, schoongemaakt etc. Hierdoor treedt slijtage op. Gebruiksporen ontstaan, en hoe langer de vloer ligt hoe meer hij beschadigd.
De mate van beschadigen hangt sterk af van het gebruik van de vloer en het hout waarvan de vloer gemaakt is.
Betreft het een vloer gemaakt van skandinavisch grenen, dan zal de vloer door gebruik makkelijk en flink kunnen beschadigen. Ligt er een eikenvloer, dan zal hetzelfde gebruik als op de grenen vloer veel minder schade aanrichten aan de eikenvloer dan aan de grenen vloer.

Over het algemeen richt normaal gebruik schade (slijtage) aan aan houten vloeren. Deze schade is echter nooit zo zwaar dat de vloer door het gebruik niet meer bruikbaar zou worden. De schade is wel zichtbaar, maar is over het algemeen heel oppervlakkig. De schade is weg te halen door de vloer te schuren met de bandschuurmachine.

Omdat oude vloeren vaak beschadigd zijn krijgen ze een ander uiterlijk. De beschadigingen gaan bij de vloer en het huis horen. Beschadigingen in de vloer worden vaak steeds meer gewaardeerd en passen gewoon bij het huis dat ook ouder is geworden.
Omdat de meeste vloeren die uit woningen gesloopt worden op de afvalberg belanden is weinig aanbod van mooi verouderde vloerdelen.
Toch is er vraag naar oude vloerdelen. Dit omdat oude vloerdelen een bepaalde sfeer meebrengen die een woning recht kunnen doen. Nieuwe vloeren passen vaak niet in een oude woning.
De houten vloeren en parketvloeren markt heeft een oplossing bedacht voor het gebrek aan oude vloerdelen. Nieuwe vloerdelen worden oud gemaakt door ze bij voorbeeld te trommelen.

 

Trommelen

Houten vloerdelen worden per 2 delen aan elkaar gebonden en worden daarna in een grote trommel gelegd. De bovenkanten zijn naar buitengedraaid. Om de veer en groef wordt een beschermhoesje geplaatst. In de trommel liggen scherpe en stompe ijzeren deeltjes. Door het rond draaien van de trommel vallen de deeltje op de planken. Hierdoor beschadigd de bovenkant van de planken. 
De mate van trommelen is te regelen door zwaardere of minder zware ijzeren deeltje in de trommel te gooien, door de tijdsduur van het trommelen,
De planken worden uit de trommel gehaald en zijn vaak direct klaar te olien of te lakken. Na het olien of lakken, kunnen ze naar de klant worden gebracht.
Soms worden de planken na het trommelen met de hand nog na bewerkt. De scherpte kantjes kunnen weggeschuurd worden en er kunnen nog meer verouderingstechnieken worden toegepast.
De planken kunnen nog handgeschraapt, geborsteld, gebrand, geloogt, en/of gerookt worden.