Onderhoud

 


"Houten vloeren zijn gebruiksproducten en slijten dus."
 

Gebruiksproduct

Een houten vloer is een gebruiks product. Een laminaatvloer of pvc-vloer is ook een gebruiksvloer.Slijtage houten merbau vloer gelakt
Door gebruik slijt het materiaal. De vloeren slijten met name door loopbewegingen.
 

Lak

Houten vloeren werden tot midden jaren 90 van de vorige eeuw vaak gelakt. Lak is makkelijk in onderhoud, maar wordt wel relatief snel krasserig. De krassen komen door het lopen over zandkorreltjes die vervolgens groefjes en krasjes achterlaten. Ook het verschuiven van objecten brengt vaak schade aan de houten vloer. Het over de vloer vegen van schoenen is ook een belangrijke reden voor het slijten van de laklaag.
 
Polishen
Lak kan gepolished worden. Een normale laklaag gaat circa 5 tot 8 jaar prima mee. Als de laklaag elk jaar gepolished wordt kan de levensduur verlengd worden met 2 tot 4 jaar. Nadat de vloer te ernstig is bekrasd, zal hij volledig moeten worden opgeschuurd en opnieuw moeten worden gelakt.

Tip
  • Viltjes onder poten van tafel, stoelen en andere zware objecten die verschoven worden.
  • Grote mat bij de voordeur die zand en vocht opvangt
  • buromat voor burostoel met 'harde' wieltjes
schroef viltdopjes stoelpoten tafelpoten

buromat op houten vloer en laminaat

 

Olie

Houten vloeren werden en worden steeds vaker afgewerkt met olie. Vanaf midden jaren 90 is olie het meest gebruikte afwerkmiddel geworden.
Olie is slijtvast en water bestendig. Olie is minder dicht dan lak en daarom ook gevoeliger voor het intrekken van vuil. De meeste vloeistoffen kunnen zonder problemen opgeveegd worden als ze op de vloer terecht zijn gekomen. De vloeistoffen moeten niet te lang blijven liggen en de vloer moet nog goed in de olie zitten.
Goed onderhoud
Als de olie vloer goed wordt onderhouden dan gaat de olie laag zeer lang mee. Dit komt omdat de laag met het onderhouden wordt bijgevoed.
1 keer per jaar moet de vloer worden onderhouden met onderhoudsolie op de meest belopen plekken. Heeft u hout in de keuken liggen, dan mag het daar iets vaker omdat de keuken vaak de meest belopen plek in huis is.
Een goed onderhouden houten vloer met olie afwerking hoeft in principe niet weer geschuurd te worden.
Plekjes die toch te vlekkerig worden kunnen vaak plaatselijk bij gewerkt worden.
 

Laminaat

Laminaat behoeft geen onderhoud. De laminaat kan schoongemaakt worden met niet agressieve middelen.
 

PVC vloeren

PVC behoeft geen onderhoud. De pvc kan schoongemaakt worden met niet agressieve middelen.